Analyysi: rasismi­keskustelun suurimmat voittajat olivat Rydman, keskusta ja kaksilla rattailla ajaminen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja luonnehti Purran vanhoja kirjoituksia oudoiksi ja häiritseviksi. Luottamusäänestyksessä puolue äänesti tyhjää.

Tällä viikolla kaikki politiikan toimijat voittivat. Ainakin hieman.

Ensin eduskunta keskusteli Petteri Orpon (kok) hallituksen rasismiselonteosta. Sitten se äänesti paitsi hallituksen myös valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps) luottamuksesta.

Sekä hallitus että ministerit saivat eduskunnan luottamuksen kirkkaalla äänten enemmistöllä. Hallituspuolueiden rintama piti lähes täydellisesti, sillä niiden paikalla olleista kansanedustajista vain Rkp:n Eva Biaudet ei äänestänyt perussuomalaisten ministereiden luottamuksen puolesta. Kun pelissä oli koko hallituksen luottamus, myös Biaudet oli ruodussa.

Toisaalta oppositio pääsi keskiviikkona kovistelemaan sydämensä kyllyydestä Purraa ja Rydmania näiden taannoisista viesteistä, jotka sisälsivät rasistisia ilmauksia. Monet opposition edustajat muistuttivat myös siitä, että Purra irtisanoutui vanhoista teksteistään lähinnä pakon edessä, ja Rydman ei ollenkaan. Puheenvuorot ja epäluottamuksen äänestäminen hallitukselle epäilemättä vahvistivat vihreiden, Sdp:n ja Vasemmistoliiton suhdetta kannattajiinsa.