Analyysi: Kitkerät riidat horjuttavat Euroopan puolustusteollisuuden jättihanketta

Yhteinen eurooppalainen kuudennen sukupolven hävittäjäkone osoittautui haaveeksi.

Teksti
Jyri Raivio

Nykyistä itsenäisempi puolustuskyky on yksi Euroopan poliittisten johtajien usein julkilausumista tavoitteista. Euroopan on näinä epävarmuuden aikoina kyettävä vähentämään riippuvuuttaan Yhdysvaltain sotilasmahdista, jonka jatkuvuudesta Euroopassa ei ole mitään takeita.

Vahva puolustusteollisuus on itsenäisen puolustuskyvyn kulmakivi. Eurooppa ei voi rakentaa ulkopuolisista riippumatonta puolustuskykyään täysin amerikkalaisten aseiden varaan.

Tästä ollaan yhtä mieltä juhlapuheissa. Kun siirrytään käytännön tasolle, kuva on toisenlainen. Eurooppalaiset asehankkeet kaatuvat usein keskinäiseen riitelyyn rahasta ja työn jakamisesta.

Näin on käymässä jättimäiselle projektille, joka tähtää seuraavan sukupolven taistelukoneiden kehittämiseen. Euroopan kannattaisi panna miljardinsa yhteen ja kehittää yksi yhteinen konetyyppi. Sen sijaan kehitteillä on kaksi eri konetta ja toisen hankkeen ongelmat voivat hyvinkin johtaa siihen, että uusia eurooppalaisia kuudennen sukupolven monitoimihävittäjiä kehitetään kolmin kappalein.