Ei ehkä järkevää – mutta nopeaa

Sähkön alv-ale, miljardien koronatuet. Parempien tukijärjestelmien kehittäminen on mahdollista. Se kuitenkin vaatii hiukan aikaa ja huolellista harkintaa.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Roope Uusitalo
Kirjoittaja on julkistalouden professori Helsingin yliopistossa.

Kun maailmalla tapahtuu jotain yllättävää, pitää kotimaisen talouspolitiikan reagoida nopeasti. Viime vuosina maailmalla onkin rytissyt poikkeuksellisen pahasti. Kukaan ei olisi osannut ennustaa maailmanlaajuista pandemiaa tai sotaa Euroopassa.

Nopeuden lisäksi politiikan onnistumiselle olisi kuitenkin muitakin kriteerejä. Pienellä lisämiettimisellä saattaisi talouspolitiikan reaktio olla paitsi nopea, myös oikeansuuntainen.

Tuorein esimerkki hätäisen valmistelun seurauksista on ensi vuoden alussa käyttöön tuleva sähkön arvonlisäveron alennus. Sähkön hintakehitystä hillitseviä toimenpiteitä suunnittelemaan asetettu työryhmä oli toki selvillä siitä, että arvonlisäveroalennus helpottaa pahimmassa pulassa olevien tilannetta vain vähän. Suuri osa veroalesta menee kuluttajille, joilla on halpa kiinteähintainen sähkösopimus.

Raportissaan työryhmä mainitsee myös arvonlisäveron alennuksen heikentävän kannustimia energian säästämiseen. Silti työryhmä ehdotti sähkön arvonlisäveron alentamista. Ainoa varsinainen peruste oli, että arvonlisäveron alentaminen on yksinkertaista ja sen voi tehdä nopeasti.