Alko tekee kauppaa vankeuteen tuomittujen tietovarkaiden kanssa

Alko
Teksti
Pekka Anttila
Alkon ja Fondbergin välinen kaupankäynti jatkuu hovioikeuden tuomiosta huolimatta. Kuva Alko.


Valtionyhtiö Alko on ostanut vuosien ajan alkoholia maahantuontiyhtiöltä, jonka muutamaa työntekijää vastaan se on samaan aikaan käynyt oikeutta käräjillä.

Hovioikeus tuomitsi viime viikolla maahantuonti- ja jakeluyhtiön työntekijöitä ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin. Lisäksi yhtiölle määrättiin yhteisösakkoja. Käräjäoikeus langetti oman ankaramman tuomionsa jo vuonna 2009.

Fondberg-nimisen yhtiön ja Alkon välinen kaupankäynti on kuitenkin jatkunut tuomioista huolimatta katkeamatta.

Yhtiöiden välit ovat läheiset. Alko on Fondbergin suurin yksittäinen asiakas. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Fondberg puolestaan on yksi merkittävimmistä viinien maahantuojista, jonka tuotteita Alko myy hyllyillään.

Alkon verkkosivujen mukaan sillä on valikoimassaan parhaillaan yli 80 Fondbergin maahantuomaa viiniä vaihdellen kuuden euron Don Opas -viinistä vajaan kolmenkympin Bixio Amarone Classico della Valpolicellaan.

Tapahtumien taustalla on yrityssalaisuuden rikkominen, joka koskee yhteensä neljää henkilöä. He olivat siirtyneet Fondbergille Alkosta sekä viinejä maahantuovasta Norexista vuonna 2005. He veivät mukanaan entisiltä työnantajiltaan yrityssalaisuuksiksi katsottuja, Alkoa koskevia tietoja.

Esimerkiksi Fondbergiin siirtynyt Alkon entinen päällikkötason työntekijä vei mukanaan eri maahantuojien myyntiä ja markkinaosuuksia koskevia tietoja. Tilastotiedot ovat luottamuksellisia, sillä maahantuojat saavat tietoonsa vain omien tuotteidensa myynnit.

Fondbergille päätyi tietoja usean vuoden ajalta. Niiden perusteella oli mahdollista nähdä esimerkiksi viinien menekkiä koskevat trendit. Kyseessä oli merkittävä kilpailuetu, sillä näin Fondberg pystyi muun muassa poimimaan tuotesalkkuunsa sellaisia viinejä, joiden se tiesi menevän Alkossa kaupaksi.

Alkon yhtiölakimies Jonna Björklundin mukaan Alko tekee johtopäätökset liiketoimintaansa liittyvien kysymysten osalta aikaisintaan tuomion tultua lainvoimaiseksi.

”Fondbergiä kohdellaan tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti, ja vasta lainvoimaisen tuomion perusteella Alko edes voi harkita mitään toimenpiteitä. Alkolla ei ole tarvetta tai oikeutta ryhtyä toimenpiteisiin keskeneräisen asian osalta”, Björklund toteaa.

Jutussa on mahdollisuus pyytää valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta 17. huhtikuuta asti. Tuomio astuu voimaan mikäli Korkein oikeus ei myönnä valituslupaa, tai viimeistään sen ratkaistua jutun.

Alkoholilainsäädäntöä valvova viranomainen on Valvira. Björklundin mukaan sen tehtävä on ryhtyä mahdollisiin toimenpiteisiin lainvoimaisen tuomion perusteella.

”Tällä hetkellä Fondbergillä on voimassa oleva tukkumyyntilupa”, Björklund sanoo.