AlfaTV kietoutuu osaksi amerikkalaista rahankeräyskoneistoa, avainpaikalla kiistelty ex-verkostokauppias – Haukka: "Hän on uskovainen"

Hannu Haukka on kasvattanut kristillisen hyväntekeväisyys- ja bisnesimperiumin, joka ulottuu kahdelle mantereelle. Osoittautuu hankalaksi saada täyttä selvyyttä siitä, miten rahavirrat lahjoittajien, amerikkalaisten järjestöjen ja Suomen välillä kulkevat.

AlfaTV
Teksti
Outi Salovaara Samuli Suonpää

Herbalife-verkostomarkkinoinnilla rikastunut koronakriittinen liikemies. 89-vuotias vancouverilainen teollisuuspohatta. Seksuaalivähemmistöjä syrjinyt konservatiivikristillinen yhdysvaltalainen yliopisto. 

Kristillis-konservatiivisen evankelista-liikemiehen Hannu Haukan taustalta löytyy mielenkiintoisia kansainvälisiä yhteyksiä.

Vuosikymmenten mittaan Haukan johtamien järjestöjen toiminta on paisunut pohjoisamerikkalaisten äveriäiden yrittäjien kristilliseksi bisnes- ja hyväntekeväisyyskoneistoksi, joka ulottuu kahdelle mantereelle ja jossa pyörii vuosittain miljoonia euroja. 

Osaksi tätä kokonaisuutta nivoutuu myös Haukan perustama suomalainen AlfaTV-kanava.

Lapsuutensa Kanadassa asuneen ja aikuisena Suomeen palanneen Haukan evankeliointityö alkoi 1970-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä hän perusti Suomeen, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin IRR-TV-nimiset medialähetystyötä tekevät yhdistykset.