Alex Stubbin ja Petteri Orvon taistelu repii kokoomusta

Vasemmistoliiton lisäksi myös Rkp voi valita johtoonsa naisen. Perussuomalaisten puoluevaltuustossa grillataan ministereitä.

Alexander Stubb
Teksti
Heikki Vento

Neljän puoluekokouksen politiikan superviikonlopun jännitysnäytelmä on puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubbin, sisäministeri Petteri Orpon ja kansanedustaja Elina Lepomäen kamppailu kokoomuksen puheenjohtajan tehtävästä.

Orpo ja Stubb ovat vaalin taistelupari. MTV haastatteli viikolla kokoomuksen piirihallituksen jäseniä, joista suurin osa on äänivaltaisia edustajia Lappeenrannan puoluekokouksessa.

Kilpailun kärjessä on puolue-eliitin suosikki Orpo. Vaali ratkeaa kuitenkin vasta kokouksessa. Stubb on erinomainen esiintyjä. Nykyinen valtiovarainministeri saattaa kokouspaikalla tehdä saman kuin kaksi vuotta sitten, jolloin hän esiintymisellään käänsi vaalin voitokseen.

Lepomäki ei ole vaalissa pelkkä pakollinen nainen tai seinäkoriste. Hän on tehnyt näyttävän kampanjan, saanut paljon julkisuutta sekä kannattajia –  ja myös vastustajia.

Kolmikosta oikeistolaisimmaksi arvioitu Lepomäki voi halutessaan päästä myös kuninkaantekijän paikalle. Jos puheenjohtajavaali ratkeaa vasta toisessa äänestyksessä, on Lepomäen kannanotolla Stubbin tai Orpon puolesta merkitystä.