Lääke vaaliapatiaan

Tylsät vaalit, mutta onneksi blogissa irrotellaan!

politiikka
Teksti
Teemu Perhiö

Suomen Kuvalehti seuraa herkeämättä presidentinvaalien tuoreimpia käänteitä – myös joulun pyhien ja vuodenvaihteen aikaan.

Toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento kommentoivat vaalien tapahtumia Linnanvahti-blogissa. Sisältöä ilmestyy pari kertaa viikossa, ja tahti kiihtyy vaalien lähestyessä.

Blogi elää vaalien mukana. Kampanja-avausten lisäksi Lappalainen ja Vento seuraavat vaalikeskusteluja, gallup-tuloksia ja ehdokkaiden merkittävimpiä avauksia.

”Blogi antaa mahdollisuuksia irrottelevampaan ja persoonallisempaan käsittelytapaan”, Lappalainen sanoo.

”Ihan jokaisen risahduksen perään ei kuitenkaan lähdetä.”

Asiat kerrotaan kansanomaisesti, jotta kaikki lukijat pysyvät käänteistä perillä.

 

Vaaleja on moitittu tylsiksi Sauli Niinistön ylivoimaisen suosion takia. Vaikka vaalien tulos näyttäisikin jo selvältä, blogille on silti tilausta.

”Kyse on koko yhteiskunnan ilmapiiristä, puolueista ehdokkaiden takana ja ihmisten mielipiteistä. Niiden ymmärtämiseksi on olennaista seurata vaaleja”, Vento sanoo.

Vaikka kyse on henkilövaalista, Vennon mukaan sisäpolitiikan jännitteet esimerkiksi hallituksen sisällä ja puolueiden välillä voivat tuoda väriä keskusteluun.

Lappalaisen mukaan presidentinvaalit ovat kansanvallan kannalta hieno tapahtuma, sillä ne aktivoivat kansalaisia ja vahvistavat poliittisen järjestelmän legitimiteettiä.

”Vaikka presidentin valtaoikeuksia on leikattu, tehtävä on yhä merkittävä. Maailman nykyiset muutoksille alttiit olot vain korostavat sitä.”

 

Pientä jännitystä vaaleihin voi tuoda se, säilyykö Niinistön kannatus yhtä vahvana loppuun asti. 

Paavo Väyrysen mukaantulo voi tehdä keskusteluista jännittyneempiä ja terävämpiä, Lappalainen arvioi.

Väyrynen kilpailee äänestäjistä Laura Huhtasaaren ja Matti Vanhasen kanssa, mutta myös Niinistön laajasta kannattajajoukosta varmasti löytyy Väyryseen vetoa tuntevia äänestäjiä.

Miksi Niinistölle on ollut niin vaikea löytää haastajaa?

Lappalaisen mukaan Niinistön asema on ollut edeltäjäänsä Tarja Halosta helpompi.

”Niinistö on koko ajan edustanut perinteisessä oikeisto-vasemmisto-jaottelussa kansan enemmistön puolta. Häneltä puuttuu sellainen voimakas vastustus, jota Halosella kuitenkin oli jonkin verran.”

 


Linnanvahti-blogin uusimmat:

Presidentinvaalien tv-peli alkoi: Väyrysen panokset jäivät piippuun

Tuula Haatainen on oikeissa vaaleissa, mutta väärään aikaan

Huhtasaaren näkymättömät viholliset