Ahdistelukohu blogituttaa kansanedustajia

ahdistelu
Teksti
Karri Kokko

Kansanedustjat ovat innostuneet kommentoimaan blogeissaan entisen kollegansa Kalervo Kummolan kiisteltyä kirjoitusta.

Seuraavassa poimintoja kansanedustajien teksteistä.

Entinen kansanedustaja Kalervo Kummola (kok.)
”Johonkin se katsekin on pantava, jos samaan hissiin hyppää naisedustaja tai avustaja rinnat törröllään ja kolme ylintä nappia auki. Jos katse hakee alimman napin kohtaa, on ahdistelija, jos ei, on outo ihminen, joka ei huomaa mitään.” (lue alkuperäinen kirjoitus)

Christina Gestrin (r.)
”Suurimmat työpaikoilla kokemani häirinnät ovat olleet toisenlaisia. Kun kerran ilmoitin esimiehelleni odottavani ensimmäistä lastani (kauan ennen eduskunta-aikaa), sain vastaani jääkylmän katseen ja hävyttömiä kommentteja. Olin täysin järkyttynyt naiseuteeni kohdistuneesta ylimielisesti asenteesta. Se johti siihen, että äitiyslomani jälkeen en enää palannut samaan työpaikkaan.”

Heli Järvinen (vihr.)
”Lähentelyn lisäksi on käsittämätöntä, miten monet edustajat pitävät yllä hierarkiaa, johon en missään muualla ole törmännyt. Monelle etenkin avustajat ovat pelkkää ilmaa, jota ei vastaantullessa edes huomata. Mutta toivomisen varaa on myös naisissa – ainakin heidän vessakäytöksessään. Moni ei tunnu tietävän, että tyhjentynyt paperirulla tarkoittaa sitä, että sen tyhjentäjä vaihtaa tilalle täyden.”

Bjarne Kallis (kd.)
”Epäilen, että HS ei voi vahvistaa väitettä, että nimetyt seitsemän kansanedustajaa ovat ahdistelleet naisia eduskunnassa. Jos kyseinen uutinen todetaan virheelliseksi, on vahingonkorvaus, jonka väärin kohdellut kansanedustajat lopulta saavat, laiha lohtu siitä, mitä he ja heidän omaisensa joutuvat kärsimään.”

Anne Kalmari (kesk.)
”Hauska huumori piristää elämää ja jatkaa elinikää. Eikä se haittaa, jos se joskus osuu navan allekin. Suomesta ei saa tehdä kireänutturaisten ehdoilla elävää kansaa. Jos joku kokee katseen, sanan tai kosketuksen loukkaavana, on siitä syytä ilmoittaa, että toinen tietää, että vastassa on astetta herkempi ihminen. Minusta reilu mimmi toimii niin. Reilu jätkä lopettaa, jos kynnys on ylitetty.”

Jyrki Kasvi (vihr.)
”Olen itsekin nähnyt, miten vanhempi valtion virkamies taputtelee iltatilaisuudessa nuoren naisedustajan takapuolta kun luulee, ettei kukaan huomaa. Edustajan ilmeestä myös näki, että tilaisuuden isännän ottama lähikontakti tuli pyytämättä ja yllätyksenä, mutta julkisessa tilaisuudessa hän ei voinut tehdä mitään. Olen miettinyt, olinko itsekin osasyyllinen, kun en kehdannut mennä kiristämään kähmijän kravattia. Häirintä on vähän samanlaista kuin koulukiusaaminen, osasyy kuuluu myös niille, jotka eivät sano mitään vaikka näkevät tilanteen.”

Jari Larikka (kok.)
”Minulle tutkimustulos ja sen ulostulo oli kuitenkin pienoinen yllätys. Olen pääasiassa tekemisissä oman avustajani kanssa, eikä päivän aikana juurikaan ehdi seurustelemaan muiden kuin edustajatovereiden kanssa. Eduskunnan ruokalassa ja käytävillä tapaa kyllä muitakin ja hyvät päivät lausutaan, mutta muuten ei juurikaan olla tekemisissä. Mielestäni eduskunnan henki on ollut aivan loistava. Uutisointi antaa eduskunnasta työpaikkana aivan eri kuvan ja se on sääli.”

Annika Lapintie (vas.)
”Sukupuolisesta häirinnästä työelämässä säädetään tasa-arvolaissa. Seksuaalinen häirintä on esimerkiksi härskejä puheita sekä huomautuksia vartalosta, pukeutumisesta tai yksityiselämästä. Usein kyse on valta-aseman väärinkäytöstä. Työnantajalla on velvollisuus puuttua häirintään heti siitä tiedon saatuaan.”

Satu Taiveaho (sd.)
”Olen itsekin kuullut muutaman avustajan kertovan lievistä häiriköintitilanteista. Ja onhan sitä itsekin jossakin määrin kokenut, vaikkakaan en ole itse sanalliselle häirinnälle tai seksuaaliselle huulen heitolle kovin herkkä. Mutta onpa kerran eduskunnan aulassa eräs muun puolueen kollega (EI nykyinen mieheni) jopa käynyt takaapäin rintoihini kiinni! Menin kyllä tilanteessa täysin hämilleni ja tönäsin miehen kädet pois ja jatkoin matkaani. Mutta se kyllä jo itsestänikin tuntui ikävältä ja tietysti se ihmetytti, että joku kollega todella käyttäytyy ja kehtaa käyttäytyä aivan muina miehinä näin!”

Mirja Vehkaperä (kesk.)
”En ole pahemmin kohua kommentoinut, koska en tunnista työpaikkaani julkisesta keskustelusta. On aivan käsittämätöntä, että nimettömien lähteiden ja tietojen perusteella voidaan ihmisiä syyttää julkisesti asiasta kuin asiasta. Syytökset ovat kohtuuttomia ilman näyttöjä tai syyttäjiä. Missä on median vastuu?”

Pauliina Viitamies (sd.)
”Itse kävin halaamassa ne syyllisiksi leimatut edustajat, jotka kohdalleni sattuivat. Uskon, että ihmisten myötätunto ja tuki on näiden julkisesti teurastettujen puolella, minun ainakin. Sen jälkeen jos syyllisyys johonkin asiaan asianmukaisesti todetaan, voi tilanne olla toinen.”

Ilkka Viljanen (kok.)
”Joku ilkeä voisi sanoa, että ämmät on ämmiä mutta minä en sellaista saata käyttää. Sellainen ihminen joka juoruaa, puhuu takana tai piilossa ilman omaa persoonaa, sellaiselle sanotaan, että hame päälle ja suu kiinni. Tässä ei voi oikein niinkään sanoa, kun kyseisillä juoruajilla taitaa olla kaapissa jo hameitakin. Se löytyykö kyseisiltä anonyymeiltä eduskunnan naisilta jotain muuta kaapista, esim. omia luunrankoja ei ole tiedossa.”

(STT)