Äänestys: Sähkö on maailman tärkein keksintö

keksinnöt
Teksti
Jukka Ukkola
Sähkö
Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva.

Sähkö on ihmiskunnan elämään eniten vaikuttanut keksintö Millennium-teknologiapalkintosäätiön nettiäänestyksen mukaan.

Keskiviikkona päättynyt kansainvälinen äänestys ei herättänyt kovin suuria intohimoja, sillä ylivoimaiseen voittoon yltänyt sähkö keräsi kuukaudessa vain 619 ääntä, ja seuraavat mullistukset jäivät hädin tuskin sadan äänen tienoille.

Vertailun vuoksi Ilta-Sanomien nettikyselyyn vastasi yhtenä päivänä 27 506 äänestäjää, kun kysymys kuului vain suomeksi: ”Jäätkö kaipaamaan Urpo Martikaista ankkurina?” (78 % ilmoitti jäävänsä). Tuosta ei kuitenkaan pidä päätellä, että Urpo Martikainen olisi maailmanhistoriassa 44 kertaa tärkeämpi tekijä kuin sähkö, sillä ilman sähköä ei Upiakaan osattaisi kaivata.

Millenniumin keksintöäänestyksessä sähkön jälkeen seuraaviksi sijoittuivat internet (117 ääntä), höyryenergia (80), rokotus (58) ja kirjapainotaito (54). Näiden taakse, vielä vähäisemmiksi keksinnöiksi, jäivät muun muassa tietokone, kirurgia, atomienergia ja puhelin, joka jostain syystä on Millenniumin listalla sekä sijalla 13 että 16 – olisiko toinen lankapuhelin ja toinen langaton. Lentokonekin mahtuu nipin napin 20 suosikin joukkoon, mutta auto ei – puhumattakaan suomalaisesta häkäpöntöstä, jota tällä sivustolla rohjettiin ehdottaa isänmaallisena vaihtoehtona.