Juhis

Juha-Matti Saksa on Suomen nuorin yliopistonrehtori. Hän kehuu ministereille ja fukseille, miten timanttisesti LUT-yliopisto rokkaa.

hän
Teksti
Tuomo Tamminen
Kuvat
Marjo Tynkkynen

Lieneekö kukaan noussut itsenäisessä Suomessa yliopiston rehtoriksi yhtä vähäisin akateemisin ansioin kuin Juha-Matti Saksa. Kun Saksa nimitettiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston johtoon 41-vuotiaana vuonna 2016, hänen julkaisuluettelossaan oli ainoastaan 33 tieteellistä artikkelia seitsemän vuoden ajalta.

Useimmiten yliopiston rehtoriksi nousee yli viisikymppisenä professori, jonka tieteellinen ura on kestänyt pari-kolmekymmentä vuotta. Julkaisuluettelossa voi olla satoja artikkeleita.

Saksa ei rehtoriksi tullessaan ollut professori lainkaan, vaan sapattivapaalla yliopiston provostin, strategiajohtajan tehtävästä. Professorina hän oli toiminut määräaikaisena vuoden, kun julkaisuluettelolle oli hänen omien sanojensa mukaan ”puolivahingossa” kertynyt sen verran mittaa, että professuuriin oli ”jonkinlaiset edellytykset”.

Saksa ajattelee, että nykyisessä LUT-yliopistossa hän tuskin olisi päässyt näin pitkälle.

”Hehheh, ei mitenkään! Ollaan menty huikeasti eteenpäin. Rehtorista huolimatta yliopisto rokkaa ihan timanttisesti.”

Aina näin ei ole ollut.

Kun mikkeliläinen Juha-Matti Saksa aloitti kauppatieteen opinnot silloisessa Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1995, koulu oli pieni 3 400 opiskelijan opinahjo kaupungin laitamilla Skinnarilassa. Se lähinnä keskittyi kouluttamaan osaajia lähialueen tarpeisiin.

Maisteriksi valmistuttuaan Saksa päätyi työskentelemään korkeakoululla koulutussuunnittelijana ja projektipäällikkönä. Pomot suosittelivat suorittamaan tohtorin tutkinnon, mikäli Saksa haluaisi tehdä talossa uraa. Hän suoritti.

”Tietynlaista paloa tutkimukseen oli, mutta pidin itseäni tutkijaksi alamittaisena ja uskon olleeni siinä oikeassa.”

Vuonna 2003 korkeakoulu vaihtoi nimensä Lappeenrannan teknilliseksi yliopistoksi. Yleisesti jo tuolloin puhuttiin ”LUTista”, Lappeenranta University of Technologysta.

LUT nousi tasaisin ajoin esiin, kun maassa keskusteltiin korkeakouluverkoston tiivistämisestä.

Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen mainitsi Suomen Kuvalehden haastattelussa vuonna 2008, että LUTin resurssit pitäisi siirtää muihin korkeakouluihin. Etelä-Karjalassa ei hänen mukaansa ollut yliopistotason teknillisen koulutuksen vaatimaa infraa.

Viljanen kutsuttiin haastattelun jälkeen kylään yliopiston Skinnarila-saliin ja Saksan mukaan ”haukuttiin pystyyn”.

Yliopisto oli toki heikoilla, ja vuonna 2010 häämöttävän yliopistouudistuksen kynnyksellä se ymmärrettiin myös talon sisällä.

Saksa näyttää vanhaa powerpoint-kalvoa: epämääräistä syheröä, joka yritti konkretisoida yliopiston 32:a tutkimuksellista painopistettä. Aivan liikaa!

Suomen Kuvalehti oli kertonut, miten meille oli käymässä. Se oli hyvä herätys.”

”Saatanan Saksa siirtää yliopiston Lahteen” -puheita kuului Lappeenrannassa, kun LUT laajeni 2018 Lahteen. ”Tässä voittavat molemmat kaupungit”, Saksa sanoo.

Herätyksen aikana Saksa toimi yliopiston hallintojohtajana. Professorina hän oli työskennellyt vuosina 2007–2008.

”Olin nähnyt proffan työn arkea. Se on oikeasti ihan helvetillistä, minkä kaiken puolesta siinä joutuu taistelemaan. Minulla ei ollut paloa professoriksi, mutta hallintojohtajan hommassa pystyi auttamaan tiedettä aika paljon.”

Siinä pestissä Saksa toimi pari vuotta, kunnes esitti ”Ipelle”, silloiselle rehtorille Ilkka Pöyhöselle, tehtävän lakkauttamista.

”Hallintojohtajan työ oli osa vanhaa virastomaailmaa. Meillä oli upeita ihmisiä töissä taloudessa ja hallinnossa, ja silti kaikki päätökset kiersivät yhden ihmisen kautta. Minulta käytiin pyytämässä nimeä papereihin. Eihän siinä ollut järkeä.”

Pöyhönen hyväksyi ehdotuksen sillä ehdolla, että Saksa ryhtyy provostiksi, ottaa vastuulleen hallinnon lisäksi myös akateemisen koneiston.

Saksa alkoi rakentaa rehtoreiden kanssa yliopistolle uutta strategiaa.

’Buongiorno, mun nimi on Juhis!” Saksa esittäytyi kerran Lahdessa.

Hän oli esittelemässä Lahden kaupunginvaltuustolle LUTin laajentumissuunnitelmia yliopiston silloisen hallituksen puheenjohtajan Tuomo Rönkön kanssa.

”Kaikki eivät ehkä ihan heti hiffanneet, että oli kysymys yliopiston rehtorista”, Rönkkö kertoo.

Mutta tällaisen rehtorin yliopiston hallitus oli halunnut, kun edellinen rehtori Anneli Pauli oli lopettanut pestinsä kesken kauden vuonna 2016.

Vuonna 2018 LUT sitten laajeni Lahteen. Nimeksi tuli Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT.

”Saatanan Saksa siirtää yliopiston Lahteen” -puheita kuului. Moni lappeenrantalainen on asiasta yhä näreissään.

Lahteen lähteminen oli Rönkön idea, mutta Saksa tuki ajatusta. Hänen mukaansa laajeneminen ei ole ollut Lappeenrannalta pois, vaan Lappeenrannan kampuskin kasvaa entistä vauhdikkaammin.

”Kun tarpeeksi kauan on yhdessä paikassa eikä tajua, että maailma on ulkopuolella, niin se oma maailma rupeaa olemaan ihan helvetin pieni. Tässä voittavat molemmat kaupungit, ja suurin voittaja on yliopisto”, Saksa sanoo.

Saksan käsi heiluu yhtenään ilmassa, kun hän kävelee Skinnarilan kampuksella. Moi! Moro! Hei vaan! Yliopiston ”talonmies” tuntee melkein kaikki.

Kohta soittaa Saksan 14-vuotias poika.