Vuosi uutta Talibania

Viime vuoden elokuussa Taliban valtasi Afganistanin. Se lupasi, että naiset saavat jatkaa työntekoa ja tytöt koulunkäyntiä.

Afganistan
Teksti
Hannu Pesonen

Ensimmäinen kevät ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen hallitsemassa Afganistanissa oli murskattujen unelmien aikaa.

Maaliskuussa liike ilmoitti, etteivät afgaanitytöt pääse kouluun kuudennen luokan jälkeen.

Toukokuussa Talibanin johto sääti, että kaikkien julkisissa tiloissa liikkuvien naisten on pukeuduttava kasvot kokonaan peittävään burkaan. Naisten ei muutenkaan pidä poistua kotoaan kuin pakottavista syistä, käsky jatkui. Television naispuolisten juontajien ja toimittajien on käytettävä niqab-kasvohuivia, joka jättää näkyviin vain heidän silmänsä.

Naisten työntekoa on rajoitettu ja uusia sääntöjen kiristyksiä pelätään jatkuvasti.

Pian ”uutta Talibania” on vaikea enää erottaa vuosina 1996–2001 hallinneesta liikkeestä. Vuosituhannen loppumetreillä Taliban loi Afganistanista naisille ilottoman avovankilan, eikä hallintoa kyseenalaistaneilla miehillä ollut paljon vapaampaa.

Taliban kaatoi elokuussa 2021 pikavauhtia länsimaiden tukeman hallinnon. Tuolloin monet olettivat järjestön muuttuneen ainakin astetta suvaitsevaisemmaksi.

Afganistanissa oli länsimaiden tukeman hallinnon aikana toteutettu kansainvälisellä tuella laajoja tasa-arvo-, demokratia- ja koulutusuudistuksia. Yhteiskunnassa oli yhä suuria epäkohtia, mutta afgaanit äänestivät vaaleissa, tiedotusvälineet arvostelivat vallanpitäjiä ja naiset kävivät töissä sekä saattoivat opiskella yliopistoissa.

Kahdenkymmenen vuoden kehityksen täysi romuttaminen tuntui järjettömältä ja mahdottomalta.

Toiveikkuudelle oli aluksi perusteita. Taliban pyysi kumoamansa hallinnon työntekijöitä palaamaan töihin ja vakuutti sallivansa naisten työssäkäynnin ja koulutuksen ”islamilaisten käytäntöjen puitteissa”.

Uusimmat tiukennukset kertovat, että jyrkän linjan vanhoilliset ovat vieneet voiton Talibanin sisäisessä kädenväännössä.

Aseellisen kapinallisjärjestön muutos siviilihallitukseksi on aina vaikea. Talibanissa vanhoillisia edustavien soturien ja ”maltillisten” näkemyserot ovat suuria. Monet maltilliset eivät välttämättä ajattele kovin eri tavalla vanhoillisten kanssa naisten asemasta tai kansalaisten perusoikeuksista, mutta arvioivat, ettei hallitseminen onnistu ilman ulkomaailman tukea.

Talibanin poliittiset johtajat hoitivat vuosien ajan järjestön ulkosuhteita maanpaossa Qatarin ”vapaamielisessä” pääkaupungissa Dohassa. Qatarilainen vapaamielisyys tosin tarkoittaa vain hiukan Saudi-Arabiaa avarakatseisempaa käytäntöä höystettynä nykyajan mukavuuksilla.

Maltillisten tarkoituksena lienee ollut soveltaa Qatarin mallia Afganistaniin. Sekin on ollut liikaa vanhoillisille, joilla on käsissään valtataistelun valtit, eli aseet ja sotilaat.