Paine kasvaa

Ukrainan menestyksekäs vastahyökkäys lisäsi kritiikkiä Putinin hallintoa kohtaan. Joko venäläiset ovat saamassa tarpeekseen johtajastaan?

Ukrainan sota
Teksti
Heikki Salmela
Grafiikka
Hannu Kyyriäinen

”Ihmisten on erittäin tärkeää voida rentoutua ystävien ja perheen kanssa”, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskova-päivän juhlallisuuksissa lauantaina 10. syyskuuta.

Venäjän pääkaupungin perustamisesta lasketaan tänä vuonna kuluneeksi 875 vuotta, ja juhlallisuuksien kohokohtiin lukeutui Euroopan suurimmaksi kutsutun, noin 140-metrisen maailmanpyörän käyttöönotto. Illalla miljoonakaupungin taivaan värjäsi ilotulitus.

Samaan aikaan Koillis-Ukrainassa Ukrainan joukot jatkoivat vastahyökkäystään viidettä päivää. Lauantai-iltaan mennessä joukot olivat onnistuneet ottamaan haltuun yli 3 000 neliökilometriä ja edenneet paikoin jopa 70 kilometriä, ajatushautomo Institute for the Study of War raportoi.

Ukraina oli vallannut muutamassa päivässä enemmän alueita kuin Venäjä huhtikuun jälkeen. Paikallislähteet kertoivat venäläisjoukkojen pakenevan jopa sekasortoisesti.

Sittemmin Ukrainan syyskuussa takaisin valtaamien alueiden yhteispinta-ala on laajentunut yli 8 000 neliökilometriin.

”Venäläisille noin suuren alueen menettäminen noin nopeasti on ollut merkittävä nöyryytys. Ukrainalaisille tämä antaa luottamusta siihen, että venäläiset on mahdollista heittää ulos maasta”, pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kiteyttää.

Vastahyökkäyksen hidastuminen alun jälkeen johtuu Toverin mukaan osin siitä, että joukkojen on pitänyt puhdistaa selustansa ja järjestäytyä uudelleen. Mikään ei viesti siitä, että hyökkäys olisi pysähtymässä.

Moskova-päivän juhlallisuuksien viettäminen samaan aikaan, kun oma puolustusrintama sortuu Ukrainassa, herätti Venäjällä kritiikkiä. Vaikka maan valtionviestimet eivät tappioista aluksi kertoneet, tieto levisi internetissä ja sosiaalisessa mediassa.