Eläkeläiset duunissa

Eläkeläisten veroedut ovat jo nyt paremmat kuin palkansaajilla. Tulevaisuudessa ne saattavat silti olla vieläkin paremmat.

verotus
Teksti
Mikko Niemelä

Vihreät aiheutti poliittisen kalabaliikin lokakuun lopulla, kun puolue ehdotti eläkkeiden verotuksen kiristämistä. Niiden ulkopuolelle kuitenkin rajattaisiin pienituloisimmat eläkeläiset.

Vihreät perustelivat vaatimustaan oikeudenmukaisuudella, koska pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus on päättänyt kohdistaa leikkauksia etenkin työttömien ja opiskelijoiden sosiaalietuuksiin. Sen sijaan 1,5 miljoonan eläkeläisen sosiaalietuuksiin eli eläkkeisiin ei kosketa.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kirjoitti blogissa, että 0,52 prosenttiyksikön veronkiristys eläkkeisiin vahvistaisi julkista taloutta 200 miljoonalla eurolla.

Harjanteen mukaan eläke-ehdotus sai paljon kiittävää palautetta nuorilta, työssäkäyviltä, asiantuntijoilta, eläkeläisiltä ja muiden puolueiden kollegoilta. Harjanne kirjoitti, että moni kollega on turhautunut siihen, etteivät heidän omat puolueensa uskalla kajota eläkkeisiin.