Liian kallista

Uusi eläkelaki on nostamassa yrittäjien eläkemaksuja. Vanhakin laki velvoittaa eläkeyhtiöitä estämään alivakuuttamista. Sitä ei kuitenkaan ole valvottu riittävästi.

Yrittäjien eläkelakiin suunnitellut muutokset ovat nostaneet syksyllä repivän keskustelun. Uudistuksen tarkoitus on nostaa yrittäjien sosiaaliturvaa sääteleviä eläkemaksuja ja näin vähentää alivakuuttamista.

Sanna Marinin (sd) hallitus antoi kesäkuussa esityksen uudesta yrittäjien eläkelaista. Sen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alussa.

Syyskuussa eduskunnalle jätettiin adressi, jossa 67 000 allekirjoittajaa vaatii lakiesityksen kumoamista. Uudistus on hiertänyt myös hallituksen välejä. Keskustassa pelätään lain suututtavan yrittäjävetoista kannattajakuntaa.

Helsingin Sanomat uutisoi lokakuussa, että laki on jumittunut sosiaali- ja terveysvaliokuntaan hallituksen erimielisyyksien takia. Lain lopullinen muoto on vielä auki.

Myrskyisästä keskustelusta ei arvaisi, ettei hallituksen esitys uudistaisi merkittävästi yrittäjien eläkelain sisältöä. Uudistuksen tarkoitus on auttaa vanhan lain valvomisessa.