Oligarkian raunioilla

Sota vei Ukrainan oligarkeilta rahat ja vallan. Samalla Zelenskyi on päässyt eroon isosta ongelmastaan. Presidentin kaatamisen sijaan oligarkit keskittyvät nyt pelastamaan omaisuutensa jäänteet.

Ukrainan sota
Teksti
Tuula Koponen

Azovstalin terästehtaan rauniot kaakkoisukrainalaisessa Mari­u­polissa symboloivat tuhoa, jonka Venäjän hyökkäyssota on tehnyt Ukrainan taloudelle. Teräsjätin omistaja Rinat Akhmetov on kertonut vaativansa Venäjältä oikeusteitse jopa 20 miljardin dollarin korvauksia.

Sodan takia Akhmetovin omaisuudesta on jäljellä enää kolmannes, 4,4 miljardia dollaria, arvioi amerikkalainen talouslehti Forbes ukrainankielisessä julkaisussaan joulukuussa. Tälläkin summalla Akhmetov on yhä Ukrainan varakkain henkilö.

Yhden miljardöörin omaisuuden hupeneminen tuskin häiritsee ihmisten yöunia maassa, joka taistelee olemassaolostaan. Akhmetov on kuitenkin esimerkki siitä, millainen vaikutus sodalla on ollut maan äveriäimpien varallisuuteen.

Ukrainassa arvioidaan olevan vajaat sata oligarkeiksi kutsuttua suurliikemiestä, jotka rikastuivat ja kaappasivat vallan maassa 1990-luvun alussa. Heidän tuottoisin omaisuutensa eli metallijätit ja kaivokset, satamat ja hedelmällisin maatalousmaa sijaitsevat sodan pahiten runtelemassa Kaakkois-Ukrainassa.

”Olipa sodan lopputulos mikä tahansa, oligarkkien varallisuus ei tule koskaan olemaan entisensä”, sanoo politiikan analyytikko ja kolumnisti Konstantin Skorkin Suomen Kuvalehdelle.

Luhanskista Itä-Ukrainasta kotoisin oleva Skorkin asuu nyt Lontoossa ja ruotii Ukrainan kehitystä muun muassa Carnegie Endowment for International Peace (CEIP) -ajatushautomolle. Hänen mukaansa sota tuhoaa myös suurliikemiesten poliittisen vallan perustan.

”Ukraina on siirtymässä kohti avoimempia pelinsääntöjä, vaikka maan jälleenrakennus väistämättä rikastuttaakin joitain ihmisiä”, Skorkin sanoo.

”Itsenäisesti toimivien, medioidensa ja tasku­puolueidensa avulla valtaa käyttävien oligarkkien aika on ohi. He ovat sukupuuttoon kuoleva rotu.”

Presidentti Volodymyr Zelenskyi lupasi vaalikampanjassaan keväällä 2019, että hän pistäisi oligarkit ruotuun. Ironista kyllä, Zelenskyi itsekin tarvitsi yhden maan rikkaimman pohatan tukea noustakseen valtaan.

Monialayrittäjä Ihor Kolomoiskyi oli Zelenskyin liikekumppani. Hän omisti muun muassa televisiokanavan, joka näytti vielä vaaleja edeltäneenä iltana suosittua poliittista satiiria Kansan palvelija. Siinä Zelenskyi näytteli korruptioon kyllästynyttä opettajaa, josta tuli puolivahingossa Ukrainan presidentti.

Kolomoiskyilla oli tiettävästi taka-ajatuksena saada takaisin Privatbank, jonka pääomistaja hän oli ollut. Zelenskyin kilpakumppani, suklaatehtailija Petro Porošenko oli takavarikoinut pankin presidenttikaudellaan.