Öljyprinssin paluu

Ukrainan sodan voittajia ovat Saudi-Arabian kansallinen öljy-yhtiö Aramco ja itsevaltainen kruununprinssi Muhammad bin Salman.

Lähi-itä
Teksti
Hannu Pesonen

Rahamarkkinoilla kirjattiin toukokuussa käänne, joka sotii kaikkia ilmastonmuutoksen torjumiseen pyrkiviä kansainvälisiä ponnisteluja vastaan.

Fossiilisia polttoaineita tuottava Saudi-Arabian valtiollinen öljy-yhtiö Saudi Aramco nousi maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi ohi tietotekniikkayhtiö Applen.

Aramco on kasvattanut markkina-arvoaan tämän vuoden aikana peräti neljänneksellä 2 430 miljardiin dollariin eli noin 2 300 miljardiin euroon. Yhtiö lähes kaksinkertaisti voittonsa vuoden 2022 ensimmäisellä neljän-neksellä noin 38 miljardiin dollariin.

Saudi-Arabian kruununjalokiven menestykseen on selkeä selitys. Yhtiötä on siivittänyt Ukrainan sodan aiheuttama voimakas raakaöljyn hinnannousu.

Aramco ja Saudi-Arabian yksinvaltainen kruununprinssi Muhammad bin Salman näyttävät ainakin toistaiseksi Venäjän raa’an hyökkäyssodan suurimmilta voittajilta.

Aramcon yhä vankempi painoarvo maailman energiamarkkinoilla ovat arvokas ase bin Salmanille, joka vajaa neljä vuotta sitten vajosi kansainväliseksi hylkiöksi Saudi-Arabian suorittaman toimittaja Jamal Khashoggin murhan takia.

Muhammad bin Salman on johtanut Saudi-Arabiaa käytännössä jo vuodesta 2017 isänsä kuningas Salmanin epävirallisena sijaishallitsijana. Taka-alalle vetäytyneen 86-vuotiaan kuninkaan on epäilty kärsineen jo tuolloin dementiaoireista.

Khashoggin murhan mainehaitta on kuitenkin pitänyt kruununprinssiä tiiviisti ulkopoliittisessa paitsiossa.

Saudi-Arabiasta lähetetty erikoisryhmä murhasi ja paloitteli kotimaansa kuningashuonetta ja etenkin kruununprinssiä terävästi arvostelleen toimittajan lokakuussa 2018 Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa, jonne hänet oli houkuteltu.

Vaikka Saudi-Arabia vakuutteli, että Khashoggin murhan toteutti ”vahingossa” joukkio, jolla ei ollut siihen valtuuksia, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA päätyi pian arvioon, että kruununprinssi itse hyväksyi operaation.

Silloinen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump salasi CIA:n raportin sekä vesitti teon­ tutkintaa ja amerikkalaisia vastatoimia. Hänen vastaehdokkaansa Joe Biden sen sijaan vannoi vaalikampanjansa aikana laittavansa kruununprinssin maksamaan kovan hinnan osuudestaan Khashoggin murhaan sekä Jemenin tuhoisaan sotaan ja ”eristävänsä Saudi-Arabian hylkiövaltioksi.”

Biden julkisti CIA:n raportin heti virkakautensa alussa ja asetti talouspakotteita 76:lle Khashoggin murhaan sekaantuneelle saudille. Sen jälkeen Yhdysvaltain ja sen tärkeimmän arabiliittolaisen välit ovat pysyneet jäisinä.

Muhammad bin Salman on raivannut tiensä Saudi-Arabian todelliseksi hallitsijaksi vainoamalla ja pidättämällä mahdollisia haastajiaan. © MANDEL NGAN / afp / Getty images

Kruununprinssi tekee paraikaa vahvaa paluuta hovikelpoisten valtio­johta­jien joukkoon.

Eristys päättyi 15. heinäkuuta Jeddan lentokentällä Yhdysvaltain presidentin kanssa vaihdettuun veljelliseen nyrkkitervehdykseen. Amerikkalaiset arvioijat poliittisen kentän laidasta laitaan tulkitsivat sen nöyryyttäväksi liehakoinniksi.

Vierailusta tuli tyly muistutus siitä, miten mahtava voimatekijä Saudi-Arabian öljyvaranto sittenkin on.