Kulmaovien naiset

Niina Vuolajärvi tutkii seksityötä. Sen kautta voi käsitellä myös laajemmin siirtolaisuutta ja eriarvoisuutta.

hän
Teksti
Kyösti Niemelä
Kuvat
Ossi Piispanen

Romanialainen Sorina lähti Belgiaan poimimaan marjoja. Rahalle oli tarvetta, sillä hänellä oli kaksi lasta ja kehitysvammainen veli. Kun työt loppuivat, Sorina hankkiutui tutuntutun kautta Espanjaan. Pian hän myi kadulla seksiä.

Etelä-Espanjassa oli kesäisin tukalan kuumaa, joten Sorina kokeili seksinmyyntiä hollantilaisella klubilla. Alkoholia piti kuitenkin juoda liikaa, ja managerin ottama osuus oli iso.

Kolmesataa euroa taskussaan Sorina suuntasi Osloon. Rahaa alkoi kertyä paremmin.

Yhtenä talvisena päivänä Sorina asettui vakiopaikalleen leipomon kulmaoven kohdalle. Hän oli pukeutunut punaiseen turkisreunuksiseen toppatakkiin ja etsiskeli katsellaan mahdollisia asiakkaita. Häntä lähestyi väitöskirjaa tekevä suomalainen sosiologi Niina Vuolajärvi.

”Seksityöntekijät oppii tunnistamaan. He seisoskelevat ja tsekkailevat autoja tietyllä tavalla”, Vuolajärvi sanoo.

Sorinan tarina kerrotaan Vuolajärven laajassa väitöskirjassa, joka käsittelee seksityön arkea Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Vuolajärvi haastatteli kolmen vuoden ajan yhteensä yli kahtasataa ihmistä, enimmäkseen seksityöntekijöitä mutta myös heidän kanssaan työskenteleviä ihmisiä.

Väitöskirjan kirjoittaminen alkoi Itä-Suomen yliopistossa, ja se valmistui Rutgersin yliopistossa New Jerseyssa vuonna 2021.