”Ei Nato muuta maantiedettä”

Presidentti Sauli Niinistö sanoo, että jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, syntyy ”visuaalisesti vahva Pohjola”. Voidaan ryhtyä puhumaan Pohjolan turvamallista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tuominnut viime vuosina lännen toistuvasti heikoksi ja moraalisesti rappeutuneeksi. Hän on ennustanut, että liberaalit arvot menettävät merkityksensä ja länsi vaikutusvaltansa maailmassa.

Presidentti Sauli Niinistön mielestä on käynyt päinvastoin. Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat asettaneet kansakunnat ja yksilöt niin yllättävien tilanteiden eteen, ettei niitä olisi kukaan kyennyt etukäteen arvaamaan.

Silti on selvitty.

”Se nousee nyt erityisen selvästi Ukrainassa esiin”, Niinistö sanoo. ”Siellä nimenomaan yksilöt ylittävät kaiken sen, mitä ihmiseltä osaa odottaa tällaisessa tilanteessa.”

Myös eurooppalainen yhteisö on osoittanut voimakkailla reaktioillaan ja tarjoamallaan avulla, että siinä on voimaa.

”Potkua on jäljellä hyvinkin paljon, ja selvästi enemmän kuin Putin arvioi.”

Presidentti Niinistö antoi haastattelun Suomen Kuvalehdelle keskiviikkona 20. huhtikuuta puhelimitse, koska oli saanut koronavirustartunnan. Samana päivänä eduskunta kävi laajan lähetekeskustelun hallituksen selonteosta, joka koskee Suomen turvallisuusympäristön muutosta ja mahdollista Nato-jäsenyyden hakemista.

”Varmistetaan, että nyt otettu kanta pysyy”

Hallituksen turvallisuusselontekoa arvioidaan parhaillaan eduskunnan useissa valiokunnissa, missä edustajat kuulevat asian­tuntijoita.

Lähetekeskustelun perusteella Nato-jäsenyydellä on eduskunnassa jo vankka kannatus.

Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi, että ratkaisujen aika on nyt tullut, vaikka ei vielä paljastanut omaa kantaansa.

Kokoomuksen, vihreiden, Rkp:n ja keskustan eduskuntaryhmät sekä Liike Nyt ilmoittivat kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Kriittisimmät arviot kuultiin vasemmistoliiton kansanedustajien puheenvuoroissa.

Mitä odotatte selonteon eduskuntakäsittelyltä? ▪ ”Haen sitä, että kaikki saavat niin täyden kuvan tilanteesta kuin mahdollista. Silloin ei kukaan tule jälkikäteen todenneeksi, että enhän minä tiennyt.”

Presidentti arvioi myös, kuinka kauan Suomen mahdollisen liittymissopimuksen ratifiointi Naton jäsenmaissa kestäisi.