valokuva

Riippuvuuden kierre

Valokuvaaja Perttu Saksa teki Länsi-Afrikassa kuvasarjan piraattibensiinin kaupasta. Sarja tekee näkyväksi suhteemme energiaan – ja riippuvuutemme siitä.

Teksti
Silja Lanas Cavada
Kuvat
Perttu Saksa

Bensiiniastia näyttää öiseltä planeetalta tai karttapallolta. Se on vuorattu mudalla. Muta estää nestettä höyrystymästä auringonvalossa.

Paikallista itse tislattua katubensaa kpayoa myydään kadun varsien kojuissa litra, jopa kupillinen kerrallaan.

Öisin kauppiaat valaisevat bensapullot keinovaloin ja öljylampuin. Näin pimeät pullot näkyvät ohikulkijoille. Myyntipöytien valot muuttavat pulloihin valutetun piraattibensiinin kellanpunaiseksi.

Piraattibensan kauppa on Länsi-Afrikassa arkista puuhaa. Sitä myydään kaikkialla, myös päivänvalossa. Usein kyse on perhebisneksestä. Alaikäinen lapsi myy polttoainetta kojulla päivisin. Illalla isä tulee tuuraamaan. Opiskelijoille bensiinin myynti tuo lisätienestiä.

Valokuvaaja Perttu Saksa kiinnostui piraattibensiinin katukaupasta, kun hän oli Beninissä kulttuurikeskus Villa Karossa tutkimassa ihmisen ja eläimen välistä suhdetta. Vaikka hän oli matkustellut Länsi-Afrikassa aiemminkin, hän ei ollut koskaan nähnyt missään näin laajaa öljyn ja bensan katukauppaa.

Saksa alkoi luonnostella projektia. Hitaasti työskentelevä kuvaaja halusi perehtyä aiheeseen kunnolla, tyylilleen uskollisena.

Hän matkusteli Beninissä ja Togossa yhteensä kahdeksan kuukautta vuosina 20142018. Matkojen aikana syntyi Dark Atlas -kuvasarja, jonkinlainen ”länsimaisen turistin itsereflektio suhteestamme energiaan ja riippuvuudestamme siitä”.

Mudalla vuoratun bensiiniastian pinta halkeamineen muistuttaa karttamaisemaa.