pikaruoka

McSotku

Nugettien pakkaamista suussa käyneillä sormilla. Roskiin kuuluvia pihvejä hampurilaisten väliin. Väärennettyjä käsienpesulistoja, tahmaisia grillejä, pesemättömiä pirtelökoneita. Kiirettä, uupumusta ja paljon ensimmäisessä työpaikassaan olevia nuoria. Pikaruoka-alan ongelmat kärjistyvät pääkaupunkiseudulla seitsemää McDonald’sia pyörittävän yrittäjän ravintoloissa.

Teksti
Matti Rämö
Kuvat
Jarmo Wright viivi Prokofjev

P innat kiilsivät, roskikset ammottivat tyhjyyttään. Tiskillä ja keittiössä parveili niin paljon työntekijöitä, ettei kiireestä ollut pelkoa.

Ravintolan omistava yrittäjäkin tuli. Seisoi tiskillä ja antoi neuvoja.

Ne ärsyttivät työntekijöitä, jotka tunsivat McDonald’sin pääkonttorilla työskenteleviä johtajia varten luotujen tarkistuspäivien ja todellisuuden välisen eron.

Kansainvälisestä pikaruokabrändistä Suomessa vastaavat johtajat vierailevat ketjun kussakin ravintolassa noin kerran vuodessa. Suomessa on 67 McDonald’sia. Suurin osa niistä on yrittäjien omistamia ja itsenäisesti pyörittämiä.

Pääkonttorin väen vierailuista ilmoitettiin etukäteen.

”Se oli sellainen teatteripäivä. Isot herrat tulivat katsomaan, kun pöydänjalatkin kerrankin kiiltävät”, McDonald’s-ravintolan vuoropäällikkönä työskennellyt henkilö sanoo.

Hän johti kerran työvuoroa tarkistuskäynnin aikana.

”Mulla oli vierailun aikana 20 työntekijää. Näin millaista homman olisi oikeasti pitänyt olla. Kun tarkistus oli ohi, vedin seuraavat päivät taas 12–15 työtekijällä.”

Yö- ja päivävuoroja sekoittaneiden työvuorolistojen ja kiireen aiheuttama uupumus oli vaivannut vuoropäällikköä jo pitkään. Teatterin jälkeen todellisuus oli liikaa.

”Hakeuduin uupumuksen takia sairauslomalle ja lopulta irtisanouduin.”

”Ravintolassa oli niin saastaista, että neljän päivän aikana en uskaltanut syödä siellä mitään, vettä join, koska oli pakko juoda. Laitteet olivat todella likaisia, kastikepumput ja tasot juomien valutus- ja jälkkäriasemalla niin tahmeita ja likaisia, että kun niihin koski, niin omat kädet sotkeentui”, Vantaan Tuupakan McDonald’s-ravintolassa tuurausvuoroja tehnyt työntekijä kertoo.