Vasemmiston vaikea käännös

Sdp:n uusi sukupolvi varmisti Suomen Nato-päätöksen. Vasemmistoliitto kipuilee, vaikka enemmistö kannattajista on nyt Nato-myönteisiä.

Nato-jäsenyys
Teksti
Heikki Vento

Sen piti olla ”hyvin epätodennäköistä”. Näin arvioi pääministeri Sanna Marin (sd) uutistoimisto Reutersille tammikuussa Suomen mahdollista hakeutumista Naton jäseneksi hänen pääministerikautensa aikana.

Suomalaisuuden päivänä 12. toukokuuta presidentti Sauli Niinistö ja Marin ilmoittivat, että ”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi”. Niinistön mukaan presidentti Vladimir Putin löytää syyllisen katsomalla peiliin.

Kolmessa kuukaudessa Suomen vasemmisto on tehnyt 180 asteen täyskäännöksen. Sdp:n puoluevaltuusto vahvisti lauantaina 14. toukokuuta uuden suunnan.

Suomen ulkopoliittinen linja on ollut pitkälle sosiaalidemokraattien käsialaa. Vaalikautta 2015-2019 lukuun ottamatta Sdp:llä on ollut vuodesta 1979 hallussaan vähintään yksi ulkopolitiikan keskeisistä paikoista eli presidentin, pääministerin ja ulkoministerin tehtävistä. Parhaimmillaan kaikki kolme on ollut puolueella.