Irrottelija

Ranskan presidentti Emmanuel Macron suosii räväkkää retoriikkaa ja tietää, milloin huomio on taattu. Sooloilu alkaa kyllästyttää EU-kumppaneita.

Ranska
Teksti
Topi Juga

Emmanuel Macron teki sen taas. Ranskan presidentin COTAM Unité -lentokone, ranskalainen versio Air Force Onesta, oli paluumatkalla Kiinasta, kun Macron antoi räväkän haastattelun.

Oli pääsiäisviikonloppu, Macronin kolmipäiväinen Kiinan-vierailu oli juuri päättynyt.

”Suuri riski” Euroopalle on, että se ”sotkeutuu kriiseihin, jotka eivät ole meidän”, presidentti lausui. Taiwanin kriisin kiihdyttäminen ei ole eurooppalaisten etujen mukaista, hän sanoi. Euroopan tulisi vähentää riippuvuuttaan myös Yhdysvalloista ja rakentaa itsestään Kiinan ja Yhdysvaltojen välille kolmatta supervaltaa omilla ehdoillaan.

Macron haastoi hyvin suoraan linjaukset, joita EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli tehnyt vain viikkoa aiemmin. Von der Leyenin mukaan Kiina toimii kotimaassa yhä ahdasmielisemmin ja maail­malla yhä määrätietoisemmin. EU:n tulisi olla ”rohkeampi” Kiinan suhteen, hän sanoi. Kevään mittaan von der Leyen on myös korostanut tiiviimpää yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.