Turhia kuolemia?

Vuoden sisällä on menehtynyt tuhansia suomalaisia enemmän kuin tavallisesti, suurin osa heistä ikäihmisiä. Olisiko osa kuolemista vältetty, jos koronan tehosterokotuksia olisi annettu ripeämmin?

koronavirus
Teksti
Jukka Heinonen
Kuvitus
Outi Kainiemi

Hidastelu koronarokotteiden jakamisessa on johtanut turhiin kuolemiin Suomessa. Tätä mieltä on joukko maan virallista linjaa arvostelevia kansalaisia, asiantuntijoita ja terveysvaikuttajia.

Myös helmikuussa aloittanut sosiaali- ja terveysministeri Aki Lindén (sd) on haastanut Suomen rokotelinjaa.

”Ruotsissa laajennetaan neljäs koronarokotekierros koskemaan yli 65-vuotiaita. Näkemykseni mukaan tämä (tai ainakin 70 v raja) säästäisi kuolemia myös Suomessa. Pyydän asiantuntijoita arvioimaan asiaa”, hän kirjoitti Twitterissä 12. huhtikuuta.

Puolitoista viikkoa myöhemmin ministeri tviittasi jälleen samasta aihepiiristä.

”Hätkähdyttävä tieto Tilastokeskukselta: kuolleiden määrä kasvoi viime vuonna 3,9 prosenttia edellisvuodesta, marras-joulukuun luku oli jopa 15 % vuosien 20172020 marras-joulukuuta korkeampi. Tämä pitää selvittää tarkemmin. #korona vai muut syyt?”

Kuolema on korjannut Suomessa epätavallisen paljon satoa myös kansainvälisten tutkimuslaitosten mukaan. Esimerkiksi arvovaltaisen saksalaisen Max Planck -instituutin laskurin mukaan vuoden sisällä ylikuolleisuus on ollut Suomessa selvästi suurempaa kuin Pohjoismaissa keskimäärin.

Syksyllä 2021 Suomi alkoi jakaa tehosterokotteita eli kolmansia annoksia muita Euroopan maita myöhemmin. Muiden muassa geenitutkija Tuuli Lappalainen, koronatilastoja analysoinut Ilkka Rauvola ja THL:n eläköitynyt ympäristöterveyden tutkimusprofessori Matti Jantunen ovat sitä mieltä, että Suomi myöhästyi.

Koronaan menehtyneiden mediaani-ikä on noin 84 vuotta. Arvostelijat muistuttavat, että jo alkusyksystä oli tarjolla tutkimustietoa siitä, että ikääntyneiden rokotussuoja hiipuu nopeammin kuin nuoremmilla.

”Kun THL toppuutteli kolmannen kierroksen aloitusta, se oli puolusteltavissa sillä, että pidempi rokotusväli vahvistaa rokotteen antamaa suojaa. Mutta se hyöty kohdistui vain niihin, jotka jäivät henkiin”, Jantunen sanoo.