Jaossa 600 miljoonaa euroa, vain yksi tarjous

Kuntien omistama Tiera järjesti reilu vuosi sitten jättimäisen it-kilpailutuksen. Ehdot olivat niin tiukat, että vain yksi yhtiö jätti tarjouksen.

Teksti
Jukka Heinonen
Kuvat
Markus Pyörälä

Meneillään oli poikkeuksellisen suuri suomalainen it-kilpailutus. Voittajalle olisi jaossa jopa 600 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa.

Keskiviikkona 26. tammikuuta 2022, kun tarjousten jättämiseen oli enää päivä aikaa, hankinnan tekijälle Kuntien Tieralle saapui kirje. Siinä moitittiin kilpailutusta epäreiluksi ja vaadittiin sen keskeyttämistä:

”…näyttää siltä, että puitesopimukseen voi käytännössä tarjota vain yksi toimittaja.”

”…edes isoimmat markkinoilla olevat tarjoajat [eivät] kykene täyttämään tarjouspyynnön pakollisia vaatimuksia.”

”…hankintayksikön tulisi ja kannattaisi vielä joko keskeyttää hankinta tai muuttaa ehtoja olennaisesti.”

Kirjeen lähettäjä oli Dustin Finlandin liiketoimintajohtaja Topi Järvenpää. Hänen yhtiönsä on yksi Suomen suurimmista it-jälleenmyyjistä. Se hankkii maahantuojilta suuria eriä puhelimia, tietokoneita ja muita laitteita – ja myy niitä eteenpäin valtiolle, kunnille ja yrityksille.

Vastaanottajat olivat Jyrki Halttunen ja Tuija Manninen, yli neljänsadan kuntatoimijan omistaman Kuntien Tieran toimitusjohtaja ja liiketoimintajohtaja.

Tieran Verkkokauppa Plus -hankintaa arvosteltiin kirjeessä liian laajaksi. Kilpailutuksen voittaja pääsisi pitämään kauppaa, josta kunnat ja hyvinvointialueet voisivat ostaa vaivattomasti lähes mitä tahansa tietotekniikkaan liittyvää: laitteita, ohjelmistoja ja palveluja sekä opetuksen ja terveydenhuollon ratkaisuja.

Hankinnan mittakaavasta kertoo konsulttiyhtiö North Patrolin tuore selvitys julkisista it-kilpailutuksista. Sen mukaan vuonna 2022 tehtiin yhteensä 185 jälki-ilmoitusta vähintään miljoonan euron hankinnoista. Niistä kymmenen oli arvoltaan yli 20 miljoonaa euroa, sadan miljoonan raja ylittyi vain kolmesti.

Dustinin mielestä verkkokaupan alustaratkaisu sekä kunkin tuotealueen sopimuskumppani olisi pitänyt kilpailuttaa erikseen. Näin myös ne yritykset, jotka myyvät vaikkapa vain av-laitteita tai ohjelmistoja, olisivat voineet osallistua, ja tarjouksia olisi saatu useita.

”Oletettavasti hankintayksikön tausta-ajatuksena yhden toimittajan mallissa on ollut pyrkimys hallinnollisesti kevyeen verkkokauppaan. Markkinoiden näkökulmasta tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että merkittävä osa potentiaalisesta kilpailusta jää käyttämättä, ja mahdollinen hallinnollinen keveys kostautuu asiakkaille korkeammilla hinnoilla.”

Kirjeellä ei ollut toivottua vaikutusta. Tiera ei perunut kilpailutusta. Sen mukaan kirje tuli liian myöhään ja tarjouksen ehtoja oli jo lievennetty aiemmin tulleen palautteen pohjalta.

Toimittajaksi valittiin ainoan tarjouksen tehnyt Atea Finland, joka oli voittanut myös Tieran aiemmat vastaavat kilpailutukset.

Dustin valitti hankinnasta markkinaoikeuteen.

”Kilpailutus oli räätälöity yhtä yhtiötä varten. Se röyhkeys oli ainutlaatuista”, Järvenpää sanoo nyt vuotta myöhemmin.

Tieran mukaan hankinta tehtiin lain mukaisesti. Dustinin valitus kaatui markkinaoikeudessa. Ratkaisu perustui siihen, että oikeus katsoi Dustinin jättäneen valituksen liian myöhään. Tuomioistuin ei tutkinut sitä, oliko kilpailutuksessa tehty virheitä.