Nuoret mestarit

Kolme nuorta perussuomalaista sai vaaleissa kansanedustajan paikan ja Tiktok-tähden tittelin. Se johtuu siitä, että muut ovat kädenlämpöisiä, yksi heistä sanoo.

Perussuomalaiset
Teksti
Milka Valtanen
Kuvat
Marjo tynkkynen

Perjantaina 14. huhtikuuta Joakim Vigelius seisoi eduskunnan tyhjässä täysistuntosalissa ja kuvasi itseään.

”Tiedätkö mitä mulla on tässä taustallani?” hän kysyi.

”Oikea vastaus on paitsi Suomen eduskunta, niin myös suomalaisten keskuudessa kolmanneksi suosituin leikkauskohde”, hän vastasi itselleen.

Oli 26-vuotiaan Vigeliuksen neljäs työpäivä eduskunnassa. Hän oli aloittanut ensimmäisen kautensa perussuomalaisten kansanedustajana kieltäytymällä edustajien taksiedusta. Niin olivat tehneet kaksi muutakin perussuomalaista, ensimmäisen kauden edustaja, 27-vuotias Miko Bergbom ja toisen kauden kansanedustaja Sebastian Tynkkynen, 34.

Kollegat muista puolueista olivat arvostelleet heitä moraalinvartijoiksi.

”Ex-ministeri ihmettelee perussuomalaisten taksikorttipuheita”, Ilta-Sanomat otsikoi. Vigelius liitti ruutukaappauksen jutusta Tiktok-videoonsa.

”On hieman ihmeellistä”, hän sanoi. Heitä kritisoitiin siitä, että he eivät halunneet kansanedustajien taksikortteja, vaikka samaan aikaan puhuttiin julkisista leikkauksista.

”Miten te kuvittelette, että tavallinen suomalainen, joka ei saa seitsemän tonnin palkkaa tai kahden tonnin kulukorvausta verottomana (- -), miten te kuvittelette, että he on valmiita luopumaan, jos päätöksentekijät tässä salissa ei oo valmiita luopumaan mistään?”

”Nuoret Tiktok-tähdet menossa läpi Pirkanmaalla”, Ilta-Sanomat uutisoi vaali-iltana 2. huhtikuuta.

”Nuoret Tiktok-tähdet rynnistivät perus­suomalaisten riveistä edus­kuntaan”, Helsingin Sanomat kertoi 3. huhtikuuta.

Perussuomalaiset oli onnistunut vaaleissa. Saanut 46 paikkaa, siis toiseksi eniten kansanedustajia. Joukossa oli ”paljon influensseri-tyyppisiä henkilöitä”. Näin politiikan tutkimuksen yliopistonlehtori Emilia Palonen sanoi Ylen aamussa 11. huhtikuuta. Hän ja poliittisen historian professori Vesa Vares pitivät ilmiötä kiinnostavana.

Miten tällaisella taustalla ajetaan puoluei­den ja kansalaisten asiaa, he pohtivat. Miten ryhmä pysyisi kasassa, kun siihen oli nyt noussut näitä niin sanottuja influenssereita?

Sellaisia, kuin Joakim Vigelius. Tai Miko Bergbom tai Onni Rostila. Nuoria ihmisiä, joita toiset nuoret ihmiset seuraavat internetissä. Vigelius ja Bergbom valittiin eduskuntaan Pirkanmaalta yli 10 000 äänellä, Rostila Uudeltamaalta yli 5 000 äänellä.

He olivat kommentoineet aktiivisesti asioi­ta Twitterissä ja Facebookissa ja puhuneet potentiaalisille äänestäjille videoilla kiinalaisessa Tiktok-sovelluksessa ja Youtubessa.

Torstaina 13. huhtikuuta Rostila haastatteli uudessa työhuoneessaan Vigeliusta Youtube-kanavalleen. Kanava käsittelee politiikkaa ja sen nimi on Asian oikea laita.

”Otetaan vielä tähän vaalituloksen uutisointiin muutamat kommentit, jotka itse asiassa liittyy nimenomaan tähän sinun ja Mikon tulokseen”, Rostila juonsi.

Puvut päällä, tukat kammattuina ja valkoisen kauluspaidan ylin nappi auki he näyttivät enemmän kokoomusnuorilta kuin perinteisiltä perussuomalaisilta.

He istuivat sohvalla vakavina ja asiallisen oloisina, vaikka kummankin suupieli vähän nyki.

”Eli Helsingin Sanomat uutisoi tietynlaisena ilmiöjuttuna siitä, että kuinka nyt erityisesti niin sanotut Tiktok-persut oli näiden vaalien ilmiö. Miten itse näet tän uutisoinnin ja olet siihen suhtautunut?” Rostila kysyi Vigeliukselta.

”Tietysti se on kiva, että media tekee huomioita”, tämä vastasi.

”Mutta onhan se todella laiskaa se analyysin taso.”