Hyväosaisille

Valtiovarainministeriö ehdottaa lukukausimaksuja korkeakouluihin. Hallitusneuvotteluissa asiaa on käsitelty. Suomalaisen maksuttoman koulutuksen periaatteen murtaminen olisi radikaalia.

Teksti
Terhi Hautamäki
Kuvitus
Outi kainiemi

”Koska korkeakoulutukseen osallistuu keskimäärin muuta väestöä hyväosaisemmat ja korkeakoulutus todennäköisesti madaltaa yksilön työttömyysriksiä ja kasvattaa ansioita, opiskelijoiden osallistuminen koulutuksen rahoitukseen olisi perusteltua.”

Näin lukukausimaksuja perusteltiin valtiovarainministeriön muistiossa. VM julkaisi joulukuussa pitkän listan ehdotuksia, joilla julkista taloutta vahvistetaan yhdeksällä miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana. Se tarkoittaa pitkälti leikkauksia.

Muistion virke on merkittävä. Maksuttoman koulutuksen ideana on ollut mahdollisuuksien tasa-arvo: riippumatta perhetaustasta kuka tahansa voi kouluttautua. Käytännössä koulutustaso periytyy yhä voimakkaasti.

Mutta VM ottaa nyt annettuna lähtökohtana sen, että korkeakoulutus on enemmän hyväosaisten asia, ja perustelee maksuja sillä, että hyväosaisilla on siitä varaa maksaa.

Jos jotkin puolueet kannattavat lukukausimaksuja, ne olivat siitä hiljaa vaalien alla. Mielipide ei ole suosittu.

Vaalivoittajaksi yltäneen kokoomuksen lupaus oli, että koulutus on säästötoimista huolimatta erityissuojelussa.

Hallitusneuvotteluissa on jo käsitelty toisen tutkinnon maksullisuutta.