Takaisin maalle

Sanna Klemetti halusi elämäänsä jotain, mistä huolehtia.

hän
Teksti
Tero Alanko
Kuvat
Hanna-Kaisa Hämäläinen

Voit myös kuunnella jutun ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.

Syyskuu vetelee viimeisiään. Harmaat pilvet roikkuvat alhaalla. Pienen mäen päällä on valkoinen, lähes sata vuotta vanha kivitalo.

Sanna Klemetti seisoo pihassa kädet puuskassa. Musta suomenlapinkoira Teuvo on lieassa, valkea sekarotuinen Noomi juoksee vapaana.

Keväällä Virosta tullut rescuekoira on yhä arka. Se tulee lähelle, mutta singahtaa hiukan haisteltuaan pois.

”Aluksi Noomin kanssa oli tosi vaikeaa. Se ei uskaltanut edes tulla talosta ulos. Pari kuukautta kusi ja paskoi sisälle”, Klemetti kertoo.

Klemetti ja hänen aviomiehensä Pekka Tuomi asuvat talon alakerrassa. Yläkerrassa sijaitsee Tuomen studio, jossa Litku Klemetin uusi Asiatonta oleskelua -levy on äänitetty ja miksattu. Sen musiikillisina tienviittoina toimivat Carole Kingin kaltaiset klassiset lauluntekijät sekä helposti kuunneltava 1970-luvun popmusiikki.

Litku Klemetti on Sannan rempseä alter ego ja hänen laulujensa näkökulmahenkilö. Se on toiminut etäännyttävänä elementtinä tekijän ja kuulijan välissä. Uudella levyllä sanoitukset ovat mahdollisimman suoria ja rehellisiä.

”Myös bändin alussa kirjoitin aika paljon itsestäni. Monissa lauluissa oli tapahtumia suoraan mun elämästä”, Klemetti sanoo.

”Siinä mielessä nyt on palattu takaisin alkuun.”

Kolme vuotta sitten Klemetti ja Tuomi asuivat puutalossa Jyväskylässä. Klemetti sävelsi Asiatonta oleskelua -levyn lauluja pianolla, jonka he olivat saaneet ilmaiseksi.

”Olin saanut vuoden apurahan Suomen Kulttuurirahastolta. Mulla oli ajatus, että halusin tehdä yksinkertaisen pianolevyn. Lopulta sille tuli myös muutama perinteisempi bändibiisi.”

Kun Klemetti kirjoitti uudella levyllä julkaistavan ­Läpi Helsingin yön -laulun tekstin, hänen yhtyeessään oli isoja ongelmia.

”Mietin, että oisko rohkeeta / kyllä se ois / hajottaa bändi ja hypätä pois”, Klemetti laulaa.

Litku Klemetin suosio oli tullut äkkiä.

Indieyhtyeen nostalgiset Jääkuningatar– ja Juna Kainuuseen -kappaleet vetosivat isompaan porukkaan. Siitä alkoi pyöritys.