Uusia alkuja

Rikossarja Karppi teki näyttelijä Pihla Viitalasta kansainvälisen tähden.

hän
Teksti
Kalle Kinnunen
Kuvat
Aapo Huhta

Kun on Netflixissä, kehuja voi tulla erikoisista suunnista.

Viime vuoden lopulla kirjailija Stephen King kertoi Twitterissä syövänsä piirakkaa ja katso­vansa Karpin kakkoskauden finaalijaksoa.

Hän kirjoitti erikseen Pihla Viitalan näyttelemästä rikosetsivä Sofia Karpista. Kehut välittyivät Kingin seitsemälle miljoonalle Twitter-seuraajalle.

Stephen King tviittaa Karppi-sarjasta.

Karppi on merkittävä suomalainen vientituote. Suurin suoratoistopalvelu Netflix jakelee sen ympäri maail­maa, ja sarja on käynyt palvelun katsotuimpien joukossa muun muassa Saksassa ja Hollannissa.

”Karppi on ollut suosittu kummallisissa maissa. Ecua­dor, Uruguay, Kreikka. Se on hauskinta. Eihän tuollaista mieti, kun lähtee tekemään”, Viitala sanoo.

Viitala ei ole ottanut menestyssarjan pääroolista irti sitä, mitä voisi kuvitella. Hänellä ei ole edes agenttia.

Viitala kyllä paiski töitä nimenomaan kansainvälisen uran eteen, mutta siitä on jo kymmenen vuotta.

Hän teki roolin Hollywood-elokuvassa Hansel ja Gretel: Noitajahti ja tuli valituksi Frank Darabontin televisiosarjan pilottiin, josta hän päätti kuitenkin luopua.

”Ne roolit mitä tarjottiin… jotain puhumattomia misuja”, Viitala kuvailee.

”En halunnut enää käyttää aikaani siihen.”

Saksassa Hanselia ja Greteliä kuvattaessa hän tapasi tulevan kumppaninsa Alexander Schimpfin eli Sashan, joka auttoi päätöksen teossa.

Käänteentekevä hetki oli erään koekuvausnauhan tekeminen. Viitala kuvasi sitä kotonaan. Hollywood-toimintaelokuvan naispääosaa, jolla ei ollut juuri repliikkejä.

”Tuntui, että ei tässä näyttelijän osaamista haeta, vaan jotain muuta. Rupesin kesken kaiken itkemään. Sasha näki sen ja sanoi, että ei sun tarvitse tehdä tätä.”

Viitala oli jo punninnut asiaa, ihmetellyt lähtökohtaa, jonka mukaan nuoren naisnäyttelijän piti esiintyä ”kuin koiranäyttelyssä”. Olivatko koristemaiset pikkuroolit Hollywood-tuotannoissa sittenkään ponnahduslauta?

Viitala päätteli toisin. Hän on varma, että paras tie kansainväliseen näkyvyyteen on hyvän jutun tekeminen kotimaassa ja sitä kautta leviävä arvostus.

Lankomies, elokuvatuottaja Daniel Kuitunen on antanut hänelle mantran.

”Kun ahdistaa, Daniel aina sanoo, että keskity Pihla omaan tekemiseen.”

Elokuva-alan epäkohdista puhuminen johti parin vuoden ryöpytykseen, Viitala kertoo.

Artikkeli julkaistiin melko tasan viisi vuota sitten Ylen verkkosivuilla. Kahdeksan naisnäyttelijää kertoi kokemuksistaan Aku Louhimiehen alaisina.

Sitä edelsi pitkä harkinta.