Uskonnoton ja vapaa

Iran ei pääse umpikujasta ennen kuin se maallistuu, sanoo Eva Tawasoli. Kunniaväkivalta on ongelma myös meillä.

hän
Teksti
Kristiina Sarasti
Kuvat
Marjo Tynkkynen

Voi kun tissit eivät kasvaisi. Niin Eva Tawasoli mietti ystäviensä kanssa esiteininä vuosituhannen vaihteen Teheranissa.

Tawasoli oli joutunut käyttämään huivia koulussa alaluokilta asti, yhdeksänvuotiaasta kaikilla julkisilla paikoilla. Rintojen kasvamista pidettiin viimeisenä merkkinä siitä, että tyttö oli kasvanut naiseksi.

Naisten ajateltiin olevan luonnostaan syntiin taipuvaisia, joten oli yhteisön tehtävä kontrolloida heitä.

”Olin onnekas, kun rintani kasvoivat aika myöhään. Koska en ollut naisellinen, sain leikkiä ja pelata ulkona pidempään kuin ikätoverini”, sanoo Tawasoli.

”Nainen. Elämä. Vapaus.”

Iskulause on kaikunut tänä syksynä Iranin kaduilla ja mielenosoituksissa ympäri maailman.

Syyskuussa Iranin siveyspoliisi pidätti 22-vuotiaan Jina­ Mahsa Aminin ja oletettavasti pahoinpiteli tämän kuoliaaksi. Siveyspoliisin mukaan kurdinainen ei ollut pukenut hijabiaan oikein.

Islamistihallituksen ja poliisin mielivaltaan kyllästyneet iranilaiset ryntäsivät kaduille vastustamaan huivipakkoa ja vaatimaan vapautta. Tytöt ja naiset polttavat mielenosoituksissa huivejaan ja leikkaavat hiuksiaan.

Yhteiskunnallisena vaikuttajana ja vihreiden alue- ja kaupunginvaltuutettuna tunnettu Tawasoli on seurannut tapahtumia kotoaan Vantaan Tikkurilasta käsin.

”Olen erittäin iloinen ja vaikuttunut nykyiranilaisten rohkeudesta puolustaa oikeuksiaan.”

Tawasoli asui Iranissa 16 ensimmäistä elinvuottaan. Hänen Afganistanissa syntyneet vanhempansa olivat muuttaneet sinne sotaa pakoon.

Huivipakko oli tullut Iranissa voimaan vuonna 1979, jolloin islamistit kaappasivat vallan. Iran muuttui länteen myötämielisesti suhtautuvasta monarkiasta ajatollah Ruhollah Khomeinin hallitsemaksi teokratiaksi. Ylintä valtaa pitää papisto, ja oikeusjärjestelmä perustuu islamilaiseen sharialakiin. Tawasoli itse ei uskaltanut lapsena ja nuorena kyseenalaistaa uskonnolla perusteltuja määräyksiä, koska pelkäsi helvettiin joutumista.

”Nyt erityisesti nuori sukupolvi imee sosiaalisesta mediasta uusia ajatuksia ja uskaltaa vaatia itsemääräämisoikeutta, tasa-arvoa ja muita perusoikeuksia.”

Iranin pappishallinto ja turvallisuuspoliisi ovat yrittäneet tukahduttaa mielenosoituksia väkivalloin. Protesteissa on kuollut jo yli 200 ihmistä, myös lapsia.