
Töitä omalla tavalla
Yhtenä helmikuisena päivänä vuonna 2021 Suomessa perustettiin noin 300 yritystä. Joukossa olivat Toinen Leipä, Kymppikaide ja Kauneushuone Heloisa.
Kello 6.30 kaupparekisteriin ilmestyi ensimmäinen yritys. Jyväskyläläinen toiminimi, liikkeenjohdon konsultointia.
Seuraavina olivat työyhteisövalmentaja Nurmijärvellä, verkkokauppa Hyvinkäällä, konsulttipalvelu Espoossa ja vyöhyketerapeutti Kemiönsaarella.
Oli kotimaisia polkupyöriä valmistava Runteli Bike ja homekoirapalvelu Homehurtta.
Vielä seitsemän ja kahdeksan välillä illalla kaupparekisteri täydentyi 48:lla uudella yrityksellä.
Yritys tulee kaupparekisteriin, kun Patentti- ja rekisterihallitus on käsitellyt ilmoituksen, mikä vie tavallisesti joitakin päiviä siitä, kun perustaja on naputellut tiedot järjestelmään.
Tuona helmikuisena päivänä 2021 syntyi kolmisensataa yhtiötä tai toiminimeä. Myös yritys nimeltä Toinen Leipä.
Pienen myymälänurkkauksen hyllyssä on artesaanileipiä ja -patonkeja: ruis-, maalais- ja kauraleipää, timjamirieskaa, ohra-hunajaleipää. Takana avotilassa on leipomo: uuni ja leveä pöytä, jonka päällä on vielä jauhonrippeitä. Kesäharjoittelija hoitaa myyntitiskiä, leipomon omistaja Jérôme Jouanno on jo saanut perjantain leivontaurakan päätökseen.
Hapanjuurileipomo Toinen Leipä toimii Haminan Itäväylän kauppakeskuksessa, hiljaisen ostoskeskuksen takakulmassa Helsingintien vieressä.
Leipomo on ranskalaissyntyisen Jouannon pitkän ajan haave. Hän asui aiemmin perheensä kanssa Helsingissä ja työskenteli terveysteknologiayhtiö Planmecassa. Hänellä ei ole leipomoalan koulutusta, mutta hän kiinnostui hapanjuurileivonnasta jo parikymmentä vuotta sitten ja on opiskellut ammatin itse.
”Hankin viljaa läheiseltä luomutilalta. Aina kun mahdollista, käytän perinnelajikkeita: öölanninvehnää, Hermanni-maatiaisruista ja Arvo-maatiaisohraa”, Jouanno kertoo.
Jouannolla oli leipomoprojekti jo Helsingissä Vallilan Konepaja-alueella. Vuonna 2018 perhe hankki talon Haminasta ja ryhtyi remontoimaan sitä kakkoskodiksi. Ensimmäisenä koronakeväänä he jäivät Haminaan pidemmäksi aikaa ja ihastuivat pikkukaupunkielämään.
Yrityksen perustaminen on Jouannon mielestä Suomessa ”todella helppoa”. Kaikki tapahtuu sähköisesti ja hoituu nopeasti.
”Verotoimistokin on nopea.”
Vaikeinta oli löytää sopiva liiketila. Jouanno sanoo, että aloittelevan yrittäjän kannattaa varata puskurirahaa, koska yllättäviä kustannuksia voi tulla. Hänelle itselleen niitä koitui liiketilan lvi-töistä.
Toinen Leipä avasi ovensa ensi kertaa vuoden 2021 toukokuun alussa. Leivät myytiin loppuun ensimmäisen aukiolotunnin aikana. Myymälä on tällä hetkellä auki perjantaisin ja lauantaisin, ja asiakkaiden määrä vaihtelee eri viikonloppuina.
”Kysyntää kyllä olisi, koska ihmiset arvostavat paikallisia lisäaineettomia tuotteita. Haasteena on hinta, kun ruoan hinnat ovat muutenkin nousussa”, Jouanno sanoo.
Jouannon tavoitteena on nyt lisätä mainontaa ja saada leipiä jatkuvaan myyntiin Haminan ja Kotkan marketteihin, mitä hän on tähän mennessä kokeillut pienimuotoisesti. Tulevaisuudessa hän haluaisi työllistää myös muita ihmisiä.
”Kun tekee tuotteita ihmisten ruokapöytään, tuntuu, että heihin saa yhteyden eri tavalla. Leipomo on ollut todella hyvä väline tutustua ihmisiin täällä”, Jouanno sanoo.
Saattaa yllättää, että uusia yrityksiä perustettiin viime vuonna vilkkaammin kuin edellisinä vuosina. Lopettaneidenkin määrä on tosin kasvanut, eli kierto on nopeutunut.
Kaupparekisteriin merkittiin vuoden 2021 tammi–toukokuussa 23 prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin edeltävänä vuonna samaan aikaan, ja myös ensimmäisen koronavuoden tammi–toukokuussa määrä kasvoi hiukan sitä edellisestä vuodesta.
Kaikki toiminimet eivät tule kaupparekisteriin, mutta luvuista saa hyvin suuntaa.
Suomessa syntyy siis reilusti yli sata yritystä päivässä.
Aloittavien yritysten määrä on kasvanut koko ajan viiden vuoden aikana.
Helmikuun 3. päivä 2021 oli yritysten perustamisen ajankohtana vielä keskimääräistä vilkkaampi. Toiminimiä oli vajaat puolet ja loput osakeyhtiöitä, lisäksi yksi osuuskunta ja joitakin asunto-osakeyhtiöitä.
Janne Ranta ja Janne Nissinen kehittivät aluksi robotisoitua hitsauslinjastoa Rannan autotallissa Nurmijärvellä.
Ajatus omasta yrityksestä syntyi vuoden 2020 lopulla, kun molemmat olivat vielä töissä muualla. Ranta ja Nissinen olivat valmistaneet erilaisia kaiteita jo useita vuosia ja asentaneet niitä ”jokusen kilometrin”.