Elonin verkko

Tuhansista Starlink-satelliiteista rakennettu verkko nostaa kaoottista monimiljardööriä Elon Muskia maailman tietoliikenteen valtiaaksi.

avaruus
Teksti
Hannu Pesonen
Kuvitus
Viivi Prokofjev

Amerikkalais-eteläafrikkalainen monimiljardööri Elon Musk menetti joulukuun alussa asemansa maailman rikkaimpana ihmisenä. Ranskalaisen ylellisyystuoteketju LVMH:n pääomistaja Bernard Arnault ponnahti hänen ohitseen talouslehti Forbesin miljardöörilistalla.

Notkahdusta selittää sekasortoinen tapa, jolla Musk huhtikuussa 2022 käynnisti pikaviestipalvelu Twitterin valtaushankkeen ja vielä kaoottisempi tapa, jolla hän on yhtiötä johtanut saatuaan sen lopulta haltuunsa viime lokakuussa.

Osin Twitter-kaaoksen seurauksena Muskin miljardiomaisuuden kulmakiven, sähköautoyhtiö Teslan, osakkeiden arvo on pudonnut alle vuodessa lähes 75 prosenttia. Samalla Muskin omistus yhtiöstä on huvennut neljännekseen.

Musk ei kuitenkaan kärsi suoranaista hätää. Forbesin mukaan hänen varallisuutensa on yhä noin 140 miljardia dollaria. Siitä pitää huolen hänen liiketoimintansa toinen kivijalka, Marsia kohti kurkottava avaruusyhtiö SpaceX. Sen arvo on kolmessa vuodessa nelinkertaistunut.