
Miljardin euron uhkapeli
Hollywood on pulassa. Yleisö on houkuteltava takaisin elokuvateattereihin, hinnalla millä hyvänsä. Voisiko ohjaaja James Cameron onnistua vielä yhden kerran?
Voittaja julistettiin. Titanic, taas. Palkinto parhaasta ohjauksesta oli sen kymmenes Oscar.
Edeltävien kuukausien aikana Titanicista (1997) oli tullut kaikkien aikojen suurin menestyselokuva. Jo viidentenä esitysviikkona laskettiin, että seitsemän prosenttia Yhdysvaltojen teini-ikäisistä tytöistä oli käynyt katsomassa sen kahdesti leffateatterissa.
Yleisöä oli kuitenkin kaikissa ikäluokissa, kaikkialla missä sitä esitettiin.
James Cameron kiipesi lavalle ja piti vakavan perusilmeensä. Kehuttuaan tavanomaiseen tapaan näyttelijänsä, kollegansa ja vanhempansa hän yhtäkkiä repesi riemusta.
”Minä olen maailman kuningas”, Cameron huusi patsasta puristaen.
Repliikki on Titanicista, Leonardo diCaprion hahmolta. Ja Cameronin kynästä: hän myös käsikirjoitti Titanicin.
Titanic voitti vielä parhaan elokuvan palkinnon, ja taas Cameron pääsi lavalle, nyt tuottajan virassaan. Elokuva sai kaikkiaan yksitoista Oscaria vuoden 1998 palkintogaalassa. Samaan oli aiemmin yltänyt vain Ben-Hur (1959).
Yhdessä illassa James Cameronista tuli Hollywoodin vaikutusvaltaisin elokuvantekijä.
Hänellä oli suunnitteilla jo seuraava elokuvansa. Sen nimi oli Avatar, ja siitä tulisi elokuvakerronnan uudistaja.
Avatarin tekeminen hieman venähti. Ensi-ilta ei ollut 1999, kuten piti, vaan 2009. Cameron nimittäin päätti tuoda kolmiulotteisen elokuvan takaisin. Avatarista tuli uuden 3D:n airut.
Avatar toisti Titanicin tempun. Maailman siihen asti kallein elokuva – ja maailman siihen asti suurin elokuvamenestys, joka kiihdytti elokuvateatterien digitalisoimisen hurjaan vauhtiin.
Kanadalainen Cameron, elokuvakouluja käymätön entinen erikoistehosterakentaja ja intohimoinen sukellusharrastaja, muutti koko Hollywoodin.
Ja nyt hän yrittää tehdä sen uudestaan.
Ei epäilystäkään. Maailman tai ainakin Hollywoodin kuningasta jännittää.
Mikäli Avatarin jatko-osa ei nouse vähintään kaikkien aikojen neljänneksi menestyneimmäksi elokuvaksi, se on taloudellisesti pettymys.
Avatar: The Way of Water tulee ensi-iltaan vaikealla hetkellä. Jo siksi, että ensimmäisen Avatarin ensi-illasta on 13 vuotta.
Lisäksi elokuva-alalla asiat ovat heittäneet häränpyllyä pitkään. Kun elokuvateatterit olivat korona-aikana kiinni, niiden tulevaisuus oli epäselvä. Monet elokuvateatteriketjut olivat kirjaimellisesti vararikon partaalla. Puhuttiin pysyvästä muutoksesta, yleisön jäämisestä kotiin suoratoistopalvelujen ääreen.
”Oli valtava uskonkriisi”, Cameron kuvailee pandemia-aikaa.
”En menettänyt uskoani tarinankerrontaan, mutta ehkä menetin hetkeksi luottamukseni siihen, tulevatko elokuvateatterit pärjäämään.”
Hän kertoo jutelleensa pandemia-aikana ohjaajakaveriensa Steven Spielbergin ja Guillermo del Toron kanssa, onko heidän aikansa ohi.
Siltä nimittäin näytti.
”Mutta mitä olisin tehnyt, hypännyt laivasta? Ei. Minulla oli velvollisuuteni.”
Cameron luotsasi jo kolmatta kertaa maailman kalleinta elokuvahanketta, ja nyt panokset ovat paljon suuremmat kuin yksi leffa tai edes leffasarja, sillä jos Avatarin jatko-osan kaltainen spektaakkeli ei houkuttele ihmisiä elokuvateattereihin, mikä sitten?
Cameron on tunteiden insinööri. Sellainen, joka osaa yllättää ja hurmata yleisön uudella tavalla ja täsmällisesti, ja siksi voittaa Hollywoodin pelin.