Absurdeja rikoksia

Antti Tuomaisesta tuli kansainvälinen jännityskirjailija, koska ei keksinyt, mitä muutakaan sitä tekisi.

hän
Teksti
Tommi Melender
Kuvat
Marjo Tynkkynen

Kesäkuun alussa Antti Tuomainen sai tärkeän sähköpostiviestin. Se sisälsi englanninkielisen elokuvakäsikirjoituksen hänen romaanistaan Jäniskerroin (Otava, 2020).

Tuomainen kehuu yhdysvaltalaista käsikirjoittajaa David Hemingsonia timanttiseksi tekstinikkariksi. Hemingson on ollut luomassa yli kahtakymmentä elokuvaa ja televisiosarjaa. Tuorein meriitti on käsikirjoitus ohjaaja Alexander Paynen­ tulevaan The Holdovers -elokuvaan.

”Keskustelin Daven kanssa muutamia kertoja kirjoitusprosessin aikana. Tuntuu, että hän osaa kirjani paremmin kuin minä. Hän tietää, miten romaani puretaan osiin ja rakennetaan osista valkokankaalle sopiva kokonaisuus.”

Tuomainen pääsee lausumaan ajatuksiaan käsikirjoituksesta, mutta ei ryhdy mestaroimaan. Elokuvat ja televisiosarjat vaativat erilaista tarinankerronnan taitoa kuin romaanit.

”Luotan ammattilaisiin. He saavat toteuttaa oman näkemyksensä minun tarinastani. En odota, että se vastaa sitä, mitä olen nähnyt mielessäni kirjaa kirjoittaessa.”

Vielä on hämärän peitossa, milloin The Rabbit Factor nähdään valkokankaalla. Viimeistelty käsikirjoitus on tärkeä virstanpylväs, mutta ei vielä takaa mitään.

Tuomainen siteeraa ruotsalaista agenttiaan, jonka mukaan varma voi olla vasta sitten, kun istuu elokuvateatterissa syömässä popcornia ja katsomassa valmista leffaa.

Jäniskerrointa kirjoittaessaan Tuomainen ei haaveillut Hollywoodin valloittamisesta. Eikä hän elätellyt suuria toiveita vielä silloinkaan, kun agentti halusi esitellä romaania yhdysvaltalaisille elokuvantekijöille.