Koska voin!

Saat valita supervoiman. Mikä se on ja mitä sillä teet? Kirjailija, näyttelijä, taloustieteilijä, tutkija ja vaikuttaja vastaavat.

iso kysymys
Teksti
Suomen Kuvalehti
Kuvat
Marjo Tynkkynen
Koonnut
Elina Järvinen

Voit myös kuunnella jutun ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.


Pirjo Lonka, 51

Näyttelijä

”Saan tiedon, että minulla on hallussani Järjen Sauva. Ymmärrän nopeasti, että minun on lähdettävä liikkeelle ja jaettava sauvasta maailmaan niin paljon kuin ehdin ennen kuin selviää, että olen väärin valittu, sauva hajoaa tai minut pidätetään hakkaamasta ihmisiä hengiltä. Otan riskin.

Kalauttelen sauvaa ympäriinsä ja etenen nopeasti.

Olen pikku Volodjan pitkän pöydän alla. Pikku Volodja vispaa kinttujaan pöydän toisessa päässä. Konttaan ketterästi, toimin sähäkästi enkä ehdottele. Hypähdän pöydän alta ja sivallan ukkoa vasemmalle puolelle päätä. Ei ihan täysosuma, mutta jotain on pakko sauvasta siirtyä jäärän päähän. En jää odottelemaan vaan pakenen. Sivusilmällä näen, kun ukko nousee ja poistuu huoneesta. Äänekästä vollotusta pääsee pikku Volodjasta kun hän rientää hyvittämään tekojaan.

Huomaan, että sauvalla ei tarvitse lyödä vaan sitä voi myös ravistella. Ravistelen läpi hienojen salien, kirkkojen, linnojen, salaisten päämajojen, parlamenttien, raatihuoneiden, kotien, koulunpihojen ja pyöräteiden. Myönnän: monessa maassa lyön suoraan päähän.

Sauvan ansiosta päätetään, että koulutus on kaiken alku. Näen miten opetukseen, opettajille, päiväkoteihin, yliopistoihin virtaa rahaa, tietoa ja paloa siihen, että ihmiset rakentavat tulevaisuuden. Nämä päiväkotilapset pyyhkivät päättäjien takapuolia tulevaisuudessa, ja nyt tiedän, että he saavat siitä korvauksen joka kuuluukin saada. Kysehän on ihmishengen suojelemisesta.

Ilmastonmuutos pysähtyy. Ymmärretään Sääntö Ensimmäinen: suojele maatasi, rakkaintasi, suojele elämää. Näen, kuinka kouluja rakennetaan köyhiin maihin, tieto lisääntyy. Jos joku on toisen omaa, sitä ei oteta väkivalloin. Käydään kauppaa, ei myyntipakkoa. Maailman yksinkertaisimmat asiat tapahtuvat. Älä lyö toista. Älä kiusaa. Älä loukkaa tahallasi. Jos loukkaat, pyydä anteeksi. Älä haudo kostoa, anna anteeksi. Hoida itsesi kuntoon ja sitten muu maailma. Rakasta, rakasta, rakasta.

Luetaan taas kirjoja. Ihmiset alkavat ajatella. Ajattelusta tulee konkreettinen asia ulkoilun rinnalle.

Sauva on haljennut ja tuntuu menettäneen uskonsa. Se ei toimi enää kunnolla. Kerta vielä. Otsani janoaa järjen ääntä. Nostan sauvan ja samassa se riistetään käsistäni. Sitten käy kuten uumoilin, minut nuijitaan hengiltä samaisella, nyt tavan typerällä nuijalla.” 


Sinikukka Saari, 47

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija

”Hupparissa lukee: ’Mikä on ihmevoimasi? Olen ukrainalainen!’ Kuljeskelen kiovalaisilla markkinoilla, joilla myydään paikallisten käsityöläisten valmistamia vaatteita, artesaanisuklaata ja muita kauniita tuotteita. Talvipäivä Kiovassa näyttää hyvin samanlaiselta kuin Helsingissä: lumisia puidenoksia, empiretyylisiä rakennuksia, ihmisiä toppatakeissaan. Sähköt menevät poikki säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta kahvilat, ravintolat ja kukkakaupat palvelevat tarvittaessa kynttilänvalossa.

Sain kutsun matkustaa Kiovaan yhdessä kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa marraskuussa 2022. Pohdin pitkään, lähdenkö – ja kun olin jo päättänyt mennä, melkein peruutin matkan Venäjän laajojen ohjusiskujen vuoksi. Tuttavani, jolla on ukrainalaisen supervoima, vastasi pimeästä ja vettä vailla olevasta Kiovasta muutamassa minuutissa: ’Ymmärrämme toki, jos päätät olla tulematta, mutta olemme tottuneet tähän. Sinunkin olisi hyvä nähdä, kuinka asiat täällä ovat.’