Yritysten tulokset paranevat

Profiilikuva
Blogit Nurkanvaltaaja
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Pörssiyhtiöt tekevät edelleen surkeaa tulosta, mutta mukaan mahtuu jo valopilkkujakin.

Parantuneet tulokset kertovat siitä, että laman pakottama saneeraus ja varastojen purkaminen alkavat pikkuhiljaa purra. Myös liikevaihdon lasku on saanut pysäytettyä monissa yrityksissä.

Esimeriksi UPM yllätti huomattavasti paremmalla tuloksella kuin odotettiin. Liikevoitto koheni selvästi ja toimitusjohtaja Jussi Pesonen arveli, että myös hintojen lasku olisi päättynyt.

Myös Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen ja Metsäliiton Kari Jordan olivat toiveikkaita, vaikka joitakin tehtaita saatetaan joutua vielä sulkemaan.

Konepajayhtiö Metson tulos heikkeni heinä-syyskuussa, mutta toimitusjohtaja Jorma Eloranta oli silti toiveikas.

Hänen mukaansa pohjat on nyt nähty. Hän uskoo, että maailmantalouden elpyminen alkaa väistämättä heijastua myös Metson tulokseen. Esimerkiksi tilauskanta on nyt selvästi parempi kuin viime vuonna.

Hyvästä tuloksesta kertoi myös juomayhtiö Olvi, jonka liikevaihto ja voitto, ja kannattavuus kasvoivat selvästi.

Pankkikonserni Nordean kolmannen vuosineljänneksen tulos jäi hieman viime vuodesta, mutta se oli silti parempi kuin odotettiin. Luottotappiot kasvoivat pelättyä vähemmän.

Jo näitä yrityksiä aiemmin parantuneista tuloksistaan kertoivat muun muassa Kone, Huhtamäki ja Telia-Sonera.

Outokumpu ja Rautaruukki uivat sen sijaan edelleen syvästi tappiolla. Samoin Finnair, jonka tilannetta ei ainakaan paranna se, ettei toimitusjohtaja Jukka Hienoselle tunnu löytyvän seuraajaa.

Rakennuskonserni YIT on edelleen vaikeuksissa. Toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski arvelee kuitenkin, että rakennusalan markkinat olisivat vakaantumassa. Sen vuoksi konserni on nostanut liikevaihdon kasvutavoitteen keskimäärin 5-10 prosenttiin vuodessa.

Parantuneet tulokset näkyvät myös Helsingin pörssissä, joka ennakoi käänteen jo keväällä. OMX-yleisindeksi kohosi maaliskuun pohjalukemasta 4110:sta syyskuussa jo yli 6 500 pisteeseen, josta se on tosin nyt vajonnut jonkin verran.