Yhdysvallat ohjaa kotiin
Erään nykyteorian mukaan Yhdysvalloista ei tule mitään hyvää.
Teoria on lisännyt kannatustaan sen jälkeen kun amerikkalaiset finanssivelhot laukaisivat maailmanlaajuisen taantuman (ei saa sanoa laman, kerron jossakin sopivassa tilaisuudessa, miksei saa).
Teoria ei pidä paikkansa. Esitän tässä vain yhden vastaesimerkin: GPS.
Suomessakin niin sanottujen kunnon ihmisten ja nyttemmin myös konnien suosioon nousseet satelliittinavigaattorit toimivat 31:n maata kiertävän amerikkalaissatelliitin avulla. Ja kapitalismin kultamaan perusperiaatteiden vastaisesti järjestelmän käyttö on ilmaista.
GPS:n ympärille on kyllä syntynyt miljardien arvosta liiketoimintaa, mutta rahat kerää pois navigaattorivalmistaja tai kartantekijä. Näppärinkään navigaattori ei toimisi ilman satelliitteja, joita hoitaa Yhdysvaltain ilmavoimat. Laskun maksaa amerikkalainen veronmaksaja.
Kartanlukutaitonsa hukannut kansanosa huolestui viime viikolla, kun lehdissä kerrottiin koko hienon GPS-järjestelmän uhkaavan romahtaa. Satelliitit eivät ole ikuisia ja GPS-satelliitejakin on korvattu uusilla sitä mukaa kun vanhat ovat hiipuneet. Nyt näyttää mahdolliselta, ettei uusia satelliitteja ehkä saada avaruuteen riittävän nopeasti korvaamaan vanhoja.
Uutiset lähtivät liikkeelle Yhdysvaltain kongressin tarkastusviraston GAO:n raportista, jonka paatuneet satelliittinörtit voivat lukea täältä.
GPS:n ”romahtaminen” olisi huonohko uutinen kymmenille tuhansille navigaattorin autoonsa tai veneeseensä ostaneille suomalaisille. EU-maat kyllä kehittelevät omaa Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmäänsä. Se on jo useaan otteeseen julistettu kuolleeksi rahoitusvaikeuksien takia, kaupalliset rahoittajat pakenivat hankkeesta jo vuosia sitten (ilmaisen kanssa kilpaileminen on huonoa liiketoimintaa).
Nyt Galileo etenee julkisella rahalla, mutta yleiseurooppalaisten hankkeiden parhaiden perinteiden mukaisesti se on myöhässä. Ensimmäiset satelliitit on tarkoitus laukaista ensi vuonna.
On kuitenkin miltei mahdotonta, että GPS päästettisiin pettämään.
Syynä ei ole se, että Pentagon kantaisi suurta huolta siitä, löytääkö suomalaisautoilija suorimman reitin esimerkiksi Mannerheimintieltä Asmuntijoentielle (Mikkelin Mannerheimintieltä Pudasjärven Asmuntijoentielle, siis).
Tai siitä, pystyykö helsinkiläinen tarkistamaan, missä se kympin ratikka juuri nyt liikkuukaan.
Tai siitä, pääseekö autoilija kaahaamaan silmittömästi nopeusvalvontakameroiden välit varmistamaan, että seuraa jatkuvasti nopeusrajoituksia.
Syy on tässä.
Kun Yhdysvallat nykyään pommittaa, se pommittaa useimmiten satelliittiohjatuilla pommeilla. Pommit eivät läheskään aina osu oikeaan maaliin, mutta yleensä ne osuvat siihen, mihin ne on tähdätty.
Sen takia hukassa oleva nykyihminen voi olla varma, että Yhdysvaltain ilmavoimat ohjaa vastedeskin kotiin. Ja ilmaiseksi.