Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Voiko vanha fraasi olla totta?

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 3.9.2008 13:20

Pääministeri Matti Vanhanen käytti tänään puheenvuoron, jossa ei ollut mitään uutta. Hän patisteli työmarkkinajärjestöjä pitämään palkankorotukset kurissa seuraavalla sopimuskierroksella.

”Maltilliset ratkaisut”, ”kilpailukyky”, ”meillä ei ole varaa” – näistä aineksista ei voi syntyä muuta kuin tuttuja, tylsiä fraaseja.

Ikävää että pääministeri viljeli näin kyllästyttävää retoriikkaa. Vielä valitettavampaa on kuitenkin se, että hän saattaa olla oikeassa.

Palkkojen nousuvauhti on ollut nopeampaa kuin muulla euroalueella jo vuosikymmenen ajan. Jo kaksi vuotta sitten teollisuuden työvoimakustannukset olivat euroalueen toiseksi korkeimmat, ja Suomen kyky pärjätä hintakilpailussa on sen jälkeen heikentynyt edelleen.

Joku voi tietysti sanoa tähän, että osaamiselle löytyy kysyntää korkeillakin hinnoilla. Kieltämättä Kiinan investointiboomin ansiosta moni konepaja hitsaa ja vääntää rautaa edelleen kuin viimeistä päivää.

Mutta kuka uskoo siihen, että se jatkuisi ikuisesti? Silloin kun Kiinan imu loppuu, on metallialan työmarkkinoiden joustavuus koetuksella. Elleivät palkat jousta, joustaa työllisyys. Suomeksi sanoen: tulee irtisanomisia.

Jos samassa saumassa vielä metsäteollisuuden kriisi kärjistyy jälleen ja rakentaminenkin hiipuu, niin devalvaatiota tulee taas ikävä. Sekin on tosin turhaa, sillä euroa ei voi devalvoida.

Vanhanen puhuu siis asiaa – ainakin vientiteollisuuden kilpailukyvystä.

Kotimarkkina-alojen palkkoihin en tohdi ottaa kantaa, koska joku voisi pitää minua jäävinä. Liitot ovat nimittäin juuri aloittaneet neuvottelut toimittajien työehdoista.

Kaikki Nurkanvaltaaja-blogin kirjoitukset löydät täältä

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Taantuma tulee varmasti ja iskee kovasti, myös Suomeen, sanovat ekonomistit mitä tahansa. Palkkamaltilla ei ole mitään vaikutusta tähän, valitettavasti. Ja mitä Vanhaseen tulee, pääministeri on todellinen kokoelma fraaseja.

Toivottavasti hallitus on valmistautunut, huonoihin aikoihin. Vanhanen on silti oikeassa, nyt pitää lopettaa rohmuaminen, muutoin heikot jäävät jalkoihin ja yhteiskunnan pienimpien kärsimys kasvaa. Ihalainen tietää mitä on tulossa ja lähtee kesken toimikauden, toivottavasti uusi puheenjohtaja on ns.kova jeppe.
Suomen ulkopuolella maailma tuskin muuttuu helpommaksi,joten täällä pitäisi nyt puhaltaa vaihteeksi samaan hiileen.

Kun viime sopimuskierokksella osa liitoista teki käytännössä sopimuksen palkan alentamisesta,käytänössä,ainakin tutkimus näin väittää,niin mikähän on Vanhasella ja EK nyt mielessä.

Niinpä niin.Viime sopimuskaudelta loppujen lopuksi jäi käteen se,että TYÖNANTAJA RANKAISI NIITÄ TYÖNTEKIJÖITÄ,jotka eivät työtaistelujen tielle lähteneet pienemmällä palkalla.Ja käänteisesti PALKITSI niitä työntekijöitä,jotka työtaistelun tielle lähtivät.Todella uusi ja merkittävä linjaus TYÖNANTYAJAN taholta.Etenkin kun kyseessä oli JULKISEN VALLAN TYÖNANTAJA,Kuntatyönantaja.Todella uutta ja raikasta näkemystä työnantaja puolelta.
No sopimukset loppuu aikanaan ja tämä valo pitää säilyttää,kun uusia sopimuksia aletaan taas tehdä.

Näitä luetaan juuri nyt