Vauhtia asuntokauppaan

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Asuntokauppa on käynyt alkuvuonna yllättävän hyvin, ja sen uskotaan jatkuvan vilkkaana maailmantalouden yleisestä kriisistä huolimatta.

OP-Pohjola -ryhmän asuntobarometrin mukaan sijoitusasunnoista haaveilevat ovat ryhtyneet tutkailemaan ostomahdollisuuksia. Joka kolmas heistä aikoo toteuttaa haaveensa 1-3 vuoden kuluessa. Myös hyvätuloiset ensiasuntojen ostajat ovat liikkeellä.

Asunnonhankkijat ovat tulleet ilmeisesti siihen tulokseen, etteivät hinnat laskekaan, ainakaan kovin paljoa. Taloussanomien tuoreen kyselyn tiedot viittaavat siihen, ettei Suomessa ollut samanlaista asuntokuplaa kuin Yhdysvalloissa ja monissa Euroopan maissa, joissa hinnat ovat romahtaneet talouskriisin aikana.

Suomessa asuntojen hinnat ovat pudonneet yllättävän vähän. Helsingissä myytävien asuntojen hintapyynnöt ovat kevään mittaan jopa nousseet.

Euroopan keskuspankin viimeviikkoinen korkopäätös todennäköisesti vilkastuttaa asuntokauppaa edelleen. EKP laski tuolloin ohjauskorkonsa ennätyksellisen alas, yhteen prosenttiin.

Matalien korkojen aika kestää näillä näkymin ainakin pitkälle ensi vuoteen, sillä taloudessa ei ole merkkejä inflaation kiihtymisestä.

Se merkitsee sitä, että viitekorkona yleisesti käytetty vuoden euribor putoaa edelleen nykyisestä 1,7 prosentista. Myös pidemmät euriborit ovat laskussa, sillä EKP helpottaa myös muilla toimilla pankkien rahoitusta.

Tilanne innostaa asuntovelallisia vaihtamaan viitekorkoa, jos he ovat sitoneet lainansa pankkien omiin prime-korkoihin. Euriborit reagoivat EKP:n ohjauskoron muutoksiin nopeammin kuin prime-korot, joten niihin sitoutuneet hyötyvät tässä tilanteessa.

Pankkien mukaan velalliset suosivat nyt kolmen kuukauden euriboria. Laskevien korkojen aikana asuntolainan korko laskee kolmen kuukauden välein olevina tarkistuspäivinä. Jos koron vaihtaa silloin, pankki perii toimenpidepalkkion, joka vaihtelee noin 15 eurosta 200:aan.

Koron voi vaihtaa myös kesken tarkistusjakson, mutta pankki perii yleensä korkoeron itselleen jakson loppuun asti.
Lainat on tietysti mahdollista sopia myös kiinteäkorkoisiksi, jolloin korko pysyy samana koko laina-ajan.