Vahva euro painaa yritysten tuloksia

Profiilikuva
Blogit Nurkanvaltaaja
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Hollantilaisen ING-pankin selvitys osoittaa, että euroalueen yritykset kärsivät pahasti vahvasta valuuttakurssista.

Niiden myynti putosi vuoden kolmannella neljänneksellä 12,5 prosenttia ja voitot peräti 27 prosenttia.

Euroalueen ulkopuolelle jättäytyneissä Britanniassa ja Sveitsissä toimivat yritykset pärjäsivät selvästi paremmin. Niiden liikevaihto putosi samaan aikaan vain 2,6 prosenttia ja voitot 1,2 prosenttia.

ING:n osakeanalyytikko Gareth Williams pelkää, että euron vahvuus uhkaa euroalueen talouden elpymistä, koska se perustuu paljolti vientiin.

Financial Timesin mukaan vahvan valuuttakurssin ongelmat näkyvät hyvin autoteollisuudessa. Esimerkiksi Renaultin ja Nissanin länsieurooppalaiset tuotantolaitokset eivät pärjää kilpailussa Itä-Euroopassa toimiville tehtaille.

Vahva euro hidastaa myös Suomen elpymistä. Euroalueen ulkopuolella oleva Ruotsi näyttää selättävän taantuman Suomea ketterämmin, sillä sen teollisuus hyötyy kruunun devalvoitumisesta suhteessa euroon.

Talousennusteita korjataan Ruotsissa kiireellä ylöspäin, sillä kasvun uskotaan lähtevän vauhtiin jo tänä syksynä.

Valtiovarainministeri Anders Borg arvioi syyskuussa, että Ruotsin talous supistuisi tänä vuonna 5,2 prosenttia ja kääntyisi ensi vuonna hienoiseen kasvuun.

Nyt Borg sanoo, että tämän vuoden miinusprosentti jää alle viiteen. Ensi vuodelle hän ennakoi peräti kahden prosentin kasvua.

Suomessa valtiovarainministeriö ennustaa, että bruttokansantuote supistuu tänä vuonna kuusi prosenttia ja kipuaa ensi vuonna juuri ja juuri plussan puolelle. EU:n komissio ennakoi Suomelle tänä vuonna peräti seitsemän prosentin pudotusta.

Tuoreet tilastot kertovat, että kokonaistuotanto romahti syyskuussa 11,6 prosenttia vuoden takaisista luvuista. Teollisuuden tilaukset putosivat peräti 31 prosenttia.