Tuloveroalen aika on ohi

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tuloveron kevennysten aika on takanapäin. Tai joka tapauksessa valtiontalouden tila on sellainen, että tulevaisuudessa tuloveron alennukset on korvattava nostamalla muita veroja.

Näin arvioi Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT ennusteessaan, joka tupsahti julkisuuteen torstaina, 19. maaliskuuta.

Ja näin kai se on. Tästä lähtien alkaa painaa päälle väestön ikääntyminen, joka tunnetusti kasvattaa julkisia menoja. (Tästä aiheesta valtioneuvoston kanslia julkaisi äsken raportin, jonka Matti Vanhanen otti Rukalle tunnetuin seurauksin.)

Sen päälle tulevat vielä velanhoitomenot, jotka väistämättä kasvavat laman takia. Mutta muuten verotusta on varmasti mahdollista ja aiheellista uudistaa. Niin tehtiin myös viime laman aikana, jolloin vallassa oli Esko Ahon (kesk) hallitus.

Silloisen uudistuksen tulokset ovat osin kiistanalaisia. Näyttää kuitenkin selvältä, että osaltaan uudistus vauhditti yritystoimintaa, edisti talouskasvua ja loi työpaikkoja.

PTT:n näkemys synkentyi

PTT arvioi, että bruttokansantuotteen muutos tänä vuonna on -3,5 prosenttia ja vuonna 2010 -0,5.

PTT on siis selvästi toiveikkaampi kuin esimerkiksi OP-Pohjola -ryhmän ekonomistit, jotka ennustivat pari päivää sitten bkt:n putoavan tänä vuonna 5,0 prosenttia.

Kuitenkin PTT:n tilannearvio on muuttunut selvästi aikaisempaa synkemmäksi. Vielä kuukauden päivät sitten PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm sanoi SK:n haastattelussa pitävänsä todennäköisimpänä skenaariona sitä, että Suomen bkt laskee vain kaksi-kolme prosenttia 2009.

Velka pysyy kohtuullisena

Pahanilmanlinnut ovat varoitelleet, että valtion kokonaisvelka paisuu tätä menoa kestämättömäksi.

PTT ei sitä usko. Se arvioi, että velkasuhde – siis velka/bkt – pysyy kohtuullisena, joskin velanhoidosta tulee rajoite veronalennuksille.

PTT otti kantaa myös elvytyskeskusteluun. Laitos muistutti, että elvytys on välttämätöntä: on rakennettava silta taantuman yli, eikä sitä voi tehdä kukaan tai mikään muu kuin valtio.

Ja näinhän se on. Ei esimerkiksi työttömyyskorvauksille ilmaannu muuta maksajaa kuin valtio. Eli me kaikki kollektiivisesti.