Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Tuloveroalen aika on ohi

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 19.3.2009 14:33

Tuloveron kevennysten aika on takanapäin. Tai joka tapauksessa valtiontalouden tila on sellainen, että tulevaisuudessa tuloveron alennukset on korvattava nostamalla muita veroja.

Näin arvioi Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT ennusteessaan, joka tupsahti julkisuuteen torstaina, 19. maaliskuuta.

Ja näin kai se on. Tästä lähtien alkaa painaa päälle väestön ikääntyminen, joka tunnetusti kasvattaa julkisia menoja. (Tästä aiheesta valtioneuvoston kanslia julkaisi äsken raportin, jonka Matti Vanhanen otti Rukalle tunnetuin seurauksin.)

Sen päälle tulevat vielä velanhoitomenot, jotka väistämättä kasvavat laman takia. Mutta muuten verotusta on varmasti mahdollista ja aiheellista uudistaa. Niin tehtiin myös viime laman aikana, jolloin vallassa oli Esko Ahon (kesk) hallitus.

Silloisen uudistuksen tulokset ovat osin kiistanalaisia. Näyttää kuitenkin selvältä, että osaltaan uudistus vauhditti yritystoimintaa, edisti talouskasvua ja loi työpaikkoja.

PTT:n näkemys synkentyi

PTT arvioi, että bruttokansantuotteen muutos tänä vuonna on -3,5 prosenttia ja vuonna 2010 -0,5.

PTT on siis selvästi toiveikkaampi kuin esimerkiksi OP-Pohjola -ryhmän ekonomistit, jotka ennustivat pari päivää sitten bkt:n putoavan tänä vuonna 5,0 prosenttia.

Kuitenkin PTT:n tilannearvio on muuttunut selvästi aikaisempaa synkemmäksi. Vielä kuukauden päivät sitten PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm sanoi SK:n haastattelussa pitävänsä todennäköisimpänä skenaariona sitä, että Suomen bkt laskee vain kaksi-kolme prosenttia 2009.

Velka pysyy kohtuullisena

Pahanilmanlinnut ovat varoitelleet, että valtion kokonaisvelka paisuu tätä menoa kestämättömäksi.

PTT ei sitä usko. Se arvioi, että velkasuhde – siis velka/bkt – pysyy kohtuullisena, joskin velanhoidosta tulee rajoite veronalennuksille.

Lue myös

Taantuma: Optimismia pessimismin keskellä

PTT otti kantaa myös elvytyskeskusteluun. Laitos muistutti, että elvytys on välttämätöntä: on rakennettava silta taantuman yli, eikä sitä voi tehdä kukaan tai mikään muu kuin valtio.

Ja näinhän se on. Ei esimerkiksi työttömyyskorvauksille ilmaannu muuta maksajaa kuin valtio. Eli me kaikki kollektiivisesti.

Lue myös

Taantuma: Optimismia pessimismin keskellä

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

”Silta taantuman yli”, PTT sanoo. Liian moni ei yllä tai ehdi tuolle sillalle ja pääse taantuman yli, kuten kävi 90-luvun lamassa. Sen laman henkisiä vaurioita ja niistä tullutta laskua maksoimme kauan, yhä vieläkin. Toivottavasti päättäjät ovat nyt viisaampia. Omalle kohdalleni en enää haluaisi samanlaista painajaista kuin silloin.

Tuloverojen korottamiseen ei ole paluuta. Harvojen maksajien joukko on jo nyt kyllin tyytymätön järjestelmään, missä yhdistyy himoverotus ja kalliit yksityiset palvelut, koska esim. julkinen terveydenhuolto ei kykyne palvelemaan työssäkäyviä.

Tuloverojen korotus on väistämättä edessä. Toivon että poliitikkomme näkevät tämän mahdollisuutena muokata marginaaliveroasteikoamme vastaamaan inflaation ja tuloerojen tuomaa muutosta.

Suomessakin on korkea aika siirtää marginaaliveroasteikkoa hieman korkeampiin nominaalisiin ansiotasoihin ja samalla progressiota on syytä jyrkentää kenties uudella marginaaliveroasteella. Reippaasti yli 60 % marginaaliverotus soveltuu maamme 1-2 %eniten ansaitsevien verotukseen oikein hyvin, mutta nykyinen käsittääkseni tavalliseen keskiluokkaan kohdistuva lähes 50 % marginaaliveroaste on hölmö.

Progressiivinen verotus toimii, kun se kohdistetaan riittävän harvalukuiseen ja kovapalkkaiseen huippuun eikä suureen joukkoon hyvin ansaitsevaa keskiluokkaa.

Näitä luetaan juuri nyt