Tosi kysymyksessä

Profiilikuva
Blogit Nurkanvaltaaja
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Pienyrityksillä alkaa olla tosi kysymyksessä. Rahoitus tökkii pahasti.

Nurkanvaltaaja on uutisnarkomaani, talousuutisten suurkuluttaja. Viime aikoina tämä pahe on alkanut tuottaa kärsimystä, sillä Nurkanvaltaaja ei kuitenkaan ole masokisti.

Suhdanne-ennustajatkin uskaltavat jo sanoa, että bruttokansantuote laskee ja työttömyys kasvaa 2009. Esimerkiksi Suomen Pankin mukaan bkt:n muutos on -0,5 prosenttia, mutta pankki korostaa, että pudotus voi olla suurempikin.

Vähintään yhtä synkkää on yritysrahoituksen rintamalla. Pienyritysten mahdollisuus saada luottoa pankista heikkeni selvästi jo loppukesällä ja viime aikoina myös suurten yritysten rahoitusongelmat ovat lisääntyneet.

Ennen kaikkea rahoituksen ehdot ovat kiristyneet. Kyse on varsinkin korkomarginaalin nostoista. Se taas johtuu siitä, että pankkien markkinoilta hankkima rahoitus on kallistunut lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Esimerkiksi Nordea on korottanut Aamulehden mukaan parintuhannen yritysasiakkaan lainojen korkomarginaalia 0,2-1,0 prosenttiyksikköä. Korotus on riippunut asiakassuhteesta ja pankin yrityskohtaisesta riskiarviosta.

Onneksi marginaali ei ole koko totuus lainan korosta. Viitekorko eli euribor on pudonnut selvästi viime aikoina.

Pankki vaatii
lisävakuuksia

Toisaalta pankit ovat myös kiristäneet vakuusvaatimuksia. Se voi olla kohtalokasta monelle pienyritykselle.

Vakuus on yhtä kuin lainan pantti. Jos vakuutena on käytetty vaikkapa teollisuusrakennusta, jonka vakuusarvoksi on määritetty miljoona euroa, niin pankki voi nyt ilmoittaa, että pantti onkin enää vain puolen miljoonan väärti.

Mistä yrittäjä saa puuttuvat puoli miljoonaa? Ellei niitä löydy, lainaa ei uusita. Tuloksena voi olla maksuvalmiuskonkurssi.

Maksuvalmius- eli likviditeettikonkurssi voi johtua esimerkiksi siitä, että yrityksen asiakas ei maksa laskuaan tai pitkittää sen maksamista. Samaan aikaan tavaran myyjän pitäisi maksaa omat laskunsa ja työntekijöiden palkat. Liemessä ollaan, jos pankista ei saa pääomaa.

Järjestölobbarit
liikkeellä

Tällaisten seikkojen takia elinkeinoelämän järjestöjohtajilla on nyt kiire. He taivuttelevat ankarasti poliittisia päättäjiä.

Hallitus päätti jo marraskuun puolivälin tienoilla toimista vientikaupan rahoituksen, kotimarkkinayritysten maksuvalmiuden ja kasvuyritysten oman pääoman saannin turvaamiseksi.

Elinkeinoelämässä – samoin ekonomisteissa – on kuitenkin monia, joiden mielestä elvytys on toistaiseksi vaisua. He vetoavat siihen, että nyt pitäisi piristää taloutta tehokkaasti – siis käyttää valtion varoja muun muassa uusiin investointeihin ja peruskorjauksiin.

Esimerkiksi Suomen Yrittäjät lobbaavat sen puolesta, että valtio lisäisi rahoitusorganisaationsa Finnveran luotonanto- ja takausmahdollisuuksia. Esimerkiksi jos Finnveralla olisi oikeus taata yksinään yritysvelkoja, yritysten akuutti vakuusongelma lieventyisi olennaisesti.

Ei tavanomaista
edunvalvontapuhetta

Nurkanvaltaaja on parantumaton epäilijä ja pessimisti. Hän kysyy itseltään, onko tämä taas yrityslobbarien loputonta kyltymätöntä edunvalvontanarinaa. Haluavatko yrittäjät ja yritysjohtajat, että ne voisivat pistää tappionsa veronmaksajan avoimeen piikkiin?

Ei, tällä kertaa se ei ole sellaista.

Miksei? Nurkanvaltaaja ajattelee näin. Olemme siirtyneet finanssikriisin uuteen vaiheeseen, reaalitalouden kriisiin. Siinä on nyt kaksi keskeistä piirrettä.

Vientiyritysten kysyntä romahtaa. Sen näkee esimerkiksi Helsingin pörssin metalliyritysten äskeisistä lomautus- ja irtisanomisilmoituksista. Tavara ei käy kaupaksi ja tilauksia perutaan. Myynti putoaa kymmeniä prosentteja.

Mutta isot vientiyritykset eivät mene helposti vararikkoon. Ne ovat liian isoja ja tärkeitä koko yhteiskunnalle, jotta niitä voitaisiin noin vain päästää konkurssiin. Toisaalta: muistamme miten kävi viime laman aikana Wärtsilän Meriteollisuuden. ”Too big to fail” pätee siis vain tiettyyn rajaan asti.

Toisaalta kotimarkkinoilla on vielä imua – ainakin kaupan luvut ovat kohtuullisen hyvät. Mutta kuten edellä nähtiin, rahoitus uhkaa mennä monelta tukkoon.

Laskuvarjo auttaa
vapaassa pudotuksessa

Tämän analyysin pohjalta Nurkanvaltaajan on helppo yhtyä lobbarien ja ekonomistienesityksiin: valtion on elvytettävä enemmän ja lisättävä Finnveran valtuuksia. Valtion on muutettava pankeille tarkoitettujen takausten ehtoja niin, että ne eivät rajoita luottojen kasvua.

Suomi ei pelastu taantumalta. Edessä on vääjäämättä pudotus. Mutta miksi emme pehmentäisi rysäystä laskuvarjolla, jos sellainen on saatavissa.

Kaikki Nurkanvaltaaja-blogin merkinnät löydät täältä