Tarjolla älykkäitä talousanalyysejä

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Nurkanvaltaaja kertoo, mikä on Suomen toistaiseksi paras talousblogi.

Onko Mikael Liliuksen kannustimilla jotakin tekemistä oikeudenmukaisen palkkauksen kanssa?

Entä mitä yhteistä on mediamaksulla ja Maggie Thatcherilla? Miksi suhdannekäänteiden ennustaminen on vaikeaa? Pitäisikö työeläkkeisiin panna katto?

Helsingin kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen laitos on perustanut blogin akateemisten ekonomistien talousnäkemysten esiintuomiseksi. Tällä palstalla esitetään pohdintaa muun muassa edellä esitetyistä kysymyksistä. Blogin viralliset avajaiset olivat perjantaina 15. toukokuuta, mutta sivuilta löytyy useita kirjoituksia, jotka on tehty jo sitä ennen.

Ajatuksen isä on ollut Marko Terviö, Kauppiksen kansantaloustieteen laitoksen uusin professori. Muita vakiobloggaajia ovat saman laitoksen professorit Matti Liski ja Niku Määttänen, Kauppiksen ekonomistitutkija Tuomas Pekkarinen sekä Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Ari Hyytinen. Vakiojengin ulkopuolelta on kirjoittajana esiintynyt ainakin professori Pertti Haaparanta.

”Ajatuksemme on tehdä julkisiksi ainakin osa lounas- ja iltapäiväkahvijurnutuksistamme”, Haaparanta luonnehtii bloginpitäjien tavoitteita.

Kansantajuinen taloustieteellinen analyysi on parhaimmillaan tärkeä osa yhteiskunnallista keskustelua, sillä se valaisee muun muassa sellaisia olennaisia taloudenpidon ja talouspolitiikan asioita kuin kuka hyötyy, kuinka paljon, ja kenelle jää maksajan osa.

Tällaista keskustelua ei Suomessa käydä ollenkaan liian paljon. Siksi Nurkanvaltaajalla on ilo suositella Kauppiksen blogisivuja.