Talousopit vastakkain: Yhdysvallat ajelehtii kohti finanssijyrkännettä

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kuvitus Janne Tervamäki.

Euroopan keskuspankki ostaa kriisimaiden lainapapereita ja rakentaa EU:n komission kanssa pankkiunionia sekä yhteistä talletussuojajärjestelmää. Suunnitelmat hirvittävät saksalaisia ekonomisteja, jotka muistelevat yhä 1920-luvun hyperinflaatiota. Myös Suomessa epäillään toimien järkevyyttä.

Yhdysvalloissa käydään samanlaista keskustelua, mutta sävy on jyrkempi. Maan keskuspankki Fed aloitti viime viikolla uuden elvytysohjelman republikaanien kritiikistä piittaamatta. Fed pitää ohjauskorkonsa nollatasolla vuoden 2015 puoliväliin ja ostaa kuukausittain asuntoluottopohjaisia velkakirjoja 40 miljardilla dollarilla. Fed on ostanut kahdella aiemmalla elvytyskierroksella velkapapereita jo 2 300 miljardilla dollarilla, mutta nyt se lähtee EKP:n tavoin ostoksille ilman määrättyä ylä- tai takarajaa.

Markkinat riemastuivat päätöksestä, mutta republikaanit arvostelevat voimakkaasti Fedin pääjohtajaa Ben Bernankea, vaikka hän on republikaanien miehiä. Puolueen presidenttiehdokas Mitt Romney ei aio jatkaa Bernanken kautta, jos hän voittaa vaalit. Tilanne on poikkeuksellinen – poliitikkojen tapana ei ole Yhdysvalloissa hyökätä keskuspankin pääjohtajaa vastaan.

Yhdysvallat ei ole vajonnut uuteen taantumaan kuten Eurooppa, mutta sekään ei ole päässyt kunnolla jaloilleen finanssikriisin jälkeen. Hyvän alkuvuoden jälkeen talouskasvu on hidastunut. Työttömyys pysyttelee sitkeästi kahdeksan prosentin tuntumassa, mikä on amerikkalaisittain poikkeuksellisen korkea luku.

Yhdysvallat ei yritä pelastaa velkaantuneita osavaltioita valtavilla tukipaketeilla kuten EU jäsenvaltioitaan. Sen sijaan presidentti Barack Obama yritti kiihdyttää talouskasvua 800 miljardin dollarin elvytyspaketilla, mikä sai kovaa kritiikkiä republikaaneilta. Heidän mielestään kyseessä oli sosialistinen kokeilu, jossa tuhlataan valtavia summia turhiin hankkeisiin ja korruptioon.

Osa demokraateista, kuten talousnobelisti Paul Krugman ja Obaman talousneuvonantaja Christine Romer pitivät Obaman pakettia liian pienenä. Heidän mukaansa Yhdysvallat olisi tarvinnut vielä vahvemman elvytysruiskeen.

Toimiiko elvytys?

Obama ei pysty jatkamaan elvytystä, koska vaalit lähestyvät ja republikaanit hallitsevat kongressia. Republikaanit haluaisivat päin vastoin leikata menoja ja elvyttää taloutta keventämällä verotusta. Se ei onnistu, ellei sosiaalimenoja supisteta tuntuvasti, sillä Romney vastustaa asevoimien leikkauksia.

Republikaanien ideat kumpuavat äärimmäisestä talousliberalismista kun taas demokraatit kannattavat suhdanteita tasaavaa keynesiläisyyttä ja sosiaaliturvaa. Päätöksenteko on jumissa.

Kuka on lopulta oikeassa? Yhdysvaltain julkinen velka on kasvanut päätähuimaavaan 16 000 miljardiin euroon eli noin sataan prosenttiin bruttokansantuotteesta. Obaman ensimmäisestä kaudesta kirjan kirjoittanut Michael Grunwald väittää kuitenkin, että Obaman elvytyspaketti pelasti jopa kolme miljoonaa työpaikkaa.

Tilanne uhkaa kärjistyä akuutiksi kriisiksi vuodenvaihteessa, kun presidentti George W. Bushin kaudella hyväksytyt tilapäiset sadan miljardin dollarin verohelpotukset raukeavat ja budjettiin kohdistuu kovia leikkauksia.

Ekonomistit varoittavat poliitikkoja uudesta taantumasta, jos budjettipolitiikan linjauksista ei päästä nopeasti sopuun. He puhuvat ”finanssijyrkänteestä”, joka syö talouskasvusta jopa neljä prosenttiyksikköä ja syöksee Yhdysvallat samanlaiseen kriisiin, jossa Eurooppa jo on.