Talouskriisi: auttaisiko avaruusbiljoona?
Vielä muutama vuosi sitten taloustoimittamisessa pärjäsi varsin pitkälle joonilla ja jaardeilla, miljoonilla ja miljardeilla.
Biljoonalle eli tuhannelle miljardille löysivät käyttöä lähinnä tähdistä ja avaruudesta kirjoittavat tiedetoimittajat.
Nyt tilanne on muuttunut, talouskriisiä ratkottaessa käypäiset summat liikkuvat tuhansissa miljardeissa, eli biljoonissa. Tai kymmenissä biljoonissa. Kun maailmantaloutta kokoonnutaan miehissä pelastamaan, varsinaisten päätösten lisäksi olennaista onkin se, että julkisuudessa päästään kehumaan mukavan pyöreällä luvulla.
Vaikka se ei sitten ihan olisikaan totta.
Suuret luvut alkavat olla ongelma paitsi maailmantalouden kestokyvylle, myös siitä kirjoittaville toimittajille. Miljoona on viimeinen luku, joka pysyy jotenkin tavallisen ihmisen käsityskyvyn rajoissa. Suuri ansio tästä kuuluu tietenkin lotolle.
No, kyllähän suomalaisen keskimääräistä keskipalkkaa nauttiva tienaa miljoonan vähän alle 28 vuodessa (Tiedän, laskelma on erittäin karkea, ei saa nauraa). Tosin verottaja ottaa omansa, joten taitaisi jäädä tavalliselta tallaajalta se ensimmäinenkin joona tienaamatta, vaikka kuinka venyttäisi työuraansa.
Miljardi sitten irtoaakin jo täysin ihmisten kokemuspiiristä. Saati sitten se biljoona.
Itse yritin uudessa Suomen Kuvalehdessä (SK 15-16/2009) hahmottaa kymmenien miljardien summia muuttamalla niitä sadan euron seteleistä kasatuiksi pinoiksi. Juttu käsitteli valtionvelkaa, jota otetaan nyt hartiavoimin taantuman torjumiseksi.
Toinen vaihtoehto on muuttaa luvut ajaksi. Arvaa, kuinka pitkä aika on miljoona sekuntia? No entäs sitten miljardi sekuntia?
Niin, miljoona sekuntia on alle 12 päivää, miljardi sekuntia melkein 32 vuotta. Biljoona sekuntia onkin sitten kai 3200 vuotta (Korjannette, jos olen mennyt sekaisin suurissa numeroissa).
Toimittajat tuntuvat edelleen vierastavan biljoonaa, ehkä osittain siksi, että se kuulostaa Aku Ankan sivuilta reväistyiltä. Niin kuin se onkin.
No, voi hyvin olla, että biljoonat tulevat lähikuukausina entistä tutummiksi talousuutisten harrastajille. Ehkä suuret luvut alkavat pian löytää tiensä myös arkipuheeseen. Meidän isä on biljoona kertaa vahvempi kuin teidän isä.