Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Talouden elpymisestä ei tietoakaan

Jarmo Raivio
Blogit Nurkanvaltaaja 8.9.2009 12:32

No niin, nyt Tilastokeskus sai lopultakin luodattua Suomen talousankeuden syvyyden toisella vuosineljänneksellä.

Karulta näyttää, bruttokansantuote laski huhti-kesäkuussa 9,4 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ja 2,6 prosenttia verrattuna vuoden 2009 ensimmäiseen neljännekseen.

Ei todellakaan vihjettäkään Saksan tai Ranskan kaltaisesta elpymisestä.

Vilkaistaan nopeasti Eurostatin viime viikolla julkaisemia EU-maiden talouslukuja (joissa Suomen numerot eivät siis vielä ole mukana). Suomen tilanne näyttää huomattavasti ankeammalta kuin Euroopassa keskimäärin. Olemme talouskatastrofin alakastissa, huonommin menee vain Baltian maissa.

Alkuvuonna Suomen talous syöksyi jyrkemmin kuin 1990-luvun lamassa (tosin silloin alamäki kesti kauuuaan). Näyttääkin siltä, että tämän vuoden talousennusteita joudutaan korjaamaan vielä ainakin yksi kierros alaspäin. Milloinkohan se pohja oikein tulee vastaan?

Jarmo Raivio

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Keskustelu

Noh, tähän voidaan todeta, että myös tällä kerralla Suomen talouden alamäki tulee kestämään kauuuaan. Mitään konkreettisia merkkejä kasvun alkamisesta ei ole vielä näköpiirissä. Ei, vaikka kaikenlaisia positiivishenkisiä mielikuvatemppuja onkin yritetty harjoittaa lähes epätoivon vimmalla.

Talous tarvitsee suuruusluokaltaan huippuinvestointeja. Halitus on tekemässä saman virheen kuin edellisen laman alussa, kieltämällä ydinvoiman rakentamisen. Lipponen oli oikeassa, kuunnelkaa kokemusta. Samalla kannattaa miettiä, ketkä panevat hanttiin suurten investointien tekemistä. Mitkä motiivit ohjaavat näitä ihmisiä ei ainakaan SUOMEN etu.

Investoinnit ovat pääsääntöisesti hyvä asia, mutta mitään automaattista pelastusrengasta nekään eivät muodosta. Mikäli tehdään selkeä virheinvestointi, on siitä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Laskelmat Suomen lähitulevaisuuden energiantarpeesta ovat menneet aivan uusiksi, koska yksi suurimmista energiankäyttäjistä eli metsäteollisuus on pikku hiljaa ajamassa toimintojaan alas Suomessa. Niinpä uusille suur-ydinvoimaloille ei ole enää lainkaan sellaista tarvetta kuin vielä puoli vuosikymmentä sitten kuviteltiin.

Eikä noin isoihin rakennushankkeisiin tietenkään kannata ryhtyä pelkästä rakentamisen ilosta. Kyllä hankkeen todellinen tarve pitää ensin varmistaa.

Näitä luetaan juuri nyt