Taideteos myy itsensä aina uudestaan - ikiliikkuja?

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Taiteeseen sijoittaminen ei ole helppoa. Juuri kun olet maksanut vähistä rahoistasi 9,6 miljoonaa puntaa (10,7 miljoonaa euroa) formaldehyditankkiin säilötystä tiikerihaista, Damien Hirstin teosten markkina romahtaa ja hain arvo putoaa puoleen. No, teoksesta saatava elämyshän säilyy ennallaan.

Suomen mittakaavassa juuri kun olet ostanut Juhani Palmun 700 eurolla menet konkurssiin ja palmusi huutokaupataan vaivaisella sadallaviidelläkympillä.

Erityisen hankalaa on sillä taidesijoittajalla, joka ostaa amerikkalaisen Caleb Larsenin teoksen A Tool to Deceive and Slaughter (suomeksi jotensakin Pettämisen ja teurastamisen työkalu). Taideteos nimittäin yrittää jatkuvasti karata omistajaltaan.

Teos on parikymmentä senttiä kanttiinsa musta muovikuutio, joka on WLAN-verkon kautta yhteydessä internettiin. Heti nettiin päästyään teos asettaa itsensä myyntiin eBay-nettihuutokaupassa. Jos joku on 7 päivää kestävän huutokaupan päättyessä valmis maksamaan teokselle asetetun minimihinnan, kuutio vaihtaa omistajaa.

Uudella omistajalla onkin sitten kiire, koska heti verkkoon päästyään taideteos laittaa taas itsensä myyntiin uudessa viikon kestävässä huutokaupassa. Vanha omistaja ei voi yrittää pitää kuutiota itsellään rahalla, koska eBayn säännöt kieltävät tekemästä tarjouksia esineestä, jonka jo valmiiksi omistaa.

Teoksen ostaja sitoutuu pitkään listaan taideteoksen ehtoja (voiko noin sanoa?). Niiden mukaan omistajan on esimerkiksi pidettävä taideteos koko ajan kiinni internetissä ja toimitettava se kauppojen synnyttyä uudelle omistajalle.

Jos harrastaa taidepuhetta, voi teoksen nähdä vaikkapa ironisena kommenttina taidemaailman kaupallisuudelle. Taiteilijan kannalta teokseen on kuitenkin rakennettu mukava ansaintakone, Larsen kuittaa 15 prosenttia arvonnoususta joka kerta kun kaupat syntyvät.

Laatikko on nyt toista kertaa myynnissä eBayssa. Ensimmäisellä viikon kierroksella kukaan ei halunnut pulittaa 2 500 dollarin (1 800 euroa) pohjahintaa, joten huutokauppa alkoi uudestaan. Nyt hinta on noussut jo 4 250 dollariin (noin 3 000 euroa) ja huutokauppaa on vielä yli kaksi vuorokautta jäljellä.

Valitettavasti teosta myydään ainakin toistaiseksi vain Yhdysvaltoihin, eli suomalaiset taiteenystävät älkööt vaivautuko.

Nähtäväksi jää, kuinka pitkään Larsenin teos jatkaa vaellustaan ostajalta toiselle.

Ostaja ei saa estää teosta asettumasta kerta toisensa jälkeen tyrkylle eBayhyn. Ostajalla saa kuitenkin määrätä seuraavan eBay-huutokaupan pohjahinnan, kunhan se vastaa ”markkinaodotuksia”.

Voisi kuvitella, että jos pohjaksi asettaa vaikkapa 150 000 dollaria, ei ostajia ole jonoksi asti ja teoksen saa pitää itsellään. Tai toisaalta, maksoihan joku sen 9,6 miljoonaa puntaa haista formaldehyditankissa.