Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Tahdon asia?

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 10.9.2008 14:12

Tämän päivän uutiset panevat kysymään: onko metsäteollisuuspomojen pakko teurastaa tehtaita ja työpaikkoja?

Stora Enson ja UPM:n ilmoitukset tuotannon leikkauksista ja työvoiman vähennyksistä merkitsevät, että Suomen metsäteollisuus lopettaa tai ulkoistaa 4750 työpaikkaa. UPM vähentää 1600 työntekijää, Stora Enso 3150.

Metsäyhtiöiden Suomessa sijaitsevista työpaikoista pyyhkiytyy pois joka kymmenes.

Kajaanissa, Imatralla, Valkeakoskella ja muilla tehdaspaikkakunnilla uutiset ovat murheenviestejä paitsi työntekijöille ja heidän perheilleen myös kuntien johdolle ja luottamusmiehille.

Pelkästään Kajaanissa työttömiksi jää yli 500 ihmistä. Kunta menettää kymmeneksen tuloverokertymästään, noin 10 miljoonaa euroa.

Stora Enson johto perustelee päätöksiä kustannustehokkuudella ja varautumisella Venäjän puutulleihin. UPM:n mukaan kysymys on kannattavuuden turvaamisesta tilanteessa, jossa kustannukset nousevat ja alan kasvu on hidasta.

Kaikki
muuttuu

UPM:n toimitusjohtaja JussiPesonenarvioi viime keväänä, että metsäteollisuudessa mullistuu kaikki: yritykset, tuotteet, kaikki mahdollinen.

Pesonen siis on sitä mieltä, että kysymyksessä on objektiivinen rakennemuutos, joka ei riipu esimerkiksi ahneiden kapitalistien tahdosta.

Onko hän oikeassa? Jos katsotaan viime aikojen trendejä metsäteollisuuden näkökulmasta, niin vaikuttaa siltä, että on.

Venäjän tuontipuu loppuu Suomen metsäteollisuudelta. Raaka-aineet ja energia kallistuvat samalla kun monen tuotteen reaalihinnat rapautuvat.

Globaali kilpailu kiristyy, kun esimerkiksi Kiinan paperintuottajat tunkeutuvat Eurooppaan.

Erityisesti Amerikassa paperin kysyntä supistuu, kun lukijat ja mainostajat siirtyvät nettiin.

Tulevaisuudessa vielä EU terästää ilmastopolitiikkaansa, mikä nostaa kustannuksia entisestään.

Alalla on liikaa kapasiteettia, joka on kuin myllynkivi elinkelpoisten tehtaiden kaulassa.

Kaikesta päättäen ilman tiukkoja toimia metsäteollisuus ajautuisi vielä pahempaan kriisiin kuin missä se nyt on.

Säilyykö ala
Suomessa?

Alan miehet väittävät, että osaamista on edelleen. Se pitää vain tuotteistaa ja kaupallistaa.

Metsäteollisuuden tulevaisuus on sellaisissa innovaatioissa, joita on jo markkinoilla: pakkauskartongeissa, joihin on ladattu tietotekniikkaa, biopolttoaineissa, tarrapapereissa ja niin edelleen. Ynnä muussa sellaisessa, mitä emme osaa vielä edes kuvitella.

Metsäteollisuus siis säilyy. Toivottavasti.

Kaikki Nurkanvaltaaja-blogin kirjoitukset löydät täältä

Lue mitä mieltä Keijo Korhonen on metsäteollisuuden kriisistä: ”Nauttikaamme EU:n siunauksista!” (SK netti 12.9.2008)

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Metsäteollisuus siis säilyy Suomessa?
Toivottavasti on vahvasti perusteltavissa oleva retorinen kysymys. Puun hinta tuskin on suurin tekijä metsäteollisuuden nykytilaan.Vuosikymmeniä käytössä olleen tehotyökalun, devalvaatio-inflaatio syklin poistuminen alan kannattavuuden työkalupakista on jäänyt aika vähälle huomiolle alan tulevaisuutta analysoitaessa. Kuiduttavan metsäteollisuuden omistussuhteiden muutokset ja sen vaikutukset alan investointeihin ovat jääneet myös varsin vähäisen analysoinnin ja keskustelun varaan.
Suomi elää metsästä tulevaisuudessakin, jos meillä on riittävä tahto ja uskallus ottaa ohjat omiin käsiimme ja siirtää painopiste bulkkituotannosta jalostusarvon nostamisen puolelle. Mekaanisella metsäteollisuudella ja energian tuotannolla on paljon käyttämättömiä ja nopeastikin käyttöönotettavia mahdollisuuksia. Suomi voi elää metsästä jatkossakin, jo todella haluamme sitä.

Metsäteollisuus säilyy siltä osin Suomessa kun se on kannattavaa,nyt Euroopassa on ylituotantoa ja energian ja kuljetuskustannusten kasvaessa sitä ei kannata dumpata Aasiaan jossa oma tuotanto kasvaa kohisten.Tässä ei auta duunareiltakaan mitkään tuotannontehostamiset ja muutkaan poppakonstit, se nyt on vain niin,että ylituotanto leikataan sulkemalla kannattamattomat so.huonokuntoiset tehtaat,jolloin saadaan paperista taas vähän parempi hinta.Sanomalehti paperilla ei elä vaan on panostettava innovatiivisiin tuotteisiin joita ei aasian ja Etelä-Amerikan maissa tuoteta.Lisäksi pakkauskartongeissa voi olla tulevaisuutta.Ahosen porukat tullaan ajamaan lujille ja heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin joustaa. Päästökaupat tulevat antamaan oman lisänsä kannattavuussoppaan tulevaisuudessa. Mutta suomen teollisuuden on jatkuttava.

suomalaiset eivät pärjää maailmalla millään normaalilla kansainvälisillä markkinoilla,jos tuotteella ei ole jotain käsittämätömmän kovaa etulyönti asemaa esim hintakartellia,määräävää markkina-asemaa tai lahjontaa.Tämä tie alkaa olla kuljettu loppuun.Viisimiljoonaisen pienen kansakunnan ei ole varaa pitää yllä tämän hetkistä määrää tyhjäntoimittajia valtion ja kuntien organisaatioissa.Tähän asti se on pystytty ylläpitämään yritysten ja työntekijöiden käsittämättömän suurella vakuutus- ja verorasituksella,mikä on ajanut yrityksiä käymään epäterveitäkin kilpailu keinoja.Jos emme saa tyhjäntoimittajien suurta määrää tarttumaan tuottavaan työhön niin huonostippa vielä käy,viimeistään siinä vaiheessa kun ameriikalaiset tulevat kyselemään eläkerahasijotuksiaan että mitäpä tulikaan valehdeltua.

Keijo Korhonen, Erkki Tuomioja… mm. näiden vanhojen miehien kommentteja olemme saaneet lukea viimeisen vuoden aikana. Ja mitä suuria ajatuksia: Jos Suomi olisi jäänyt EU:n ulkopuolelle, paperitehtaita ei olisi tarvinnut ajaa alas. Nuo molemmat miehet ovat kouluesimerkkejä Kekkosen ajan lapsista ja siihen liittyvästä syvästä kuilusta nykymaailmaan.
Kouvolan kokoisessa aluekylässä on saavutettu uusi tasapaino vuoden aikana. Loistava suoritus. Se ei ole enää liian riippuvainen liian suuresta yksiköstä sen kokoiselle alueelle. Toivottavasti Suomen Kuvalehti ei jatkossa sorru tällaiseen. Tällä hetkellä ei ole mitään syytä tilata tätä lehteä.

Ei lehdessä ollut Korhosta, ainakaan minulle tulleessa. Korhosen ajatuksethan olivat virkistävää luettavaa, koska kaikki muut laulavat samaa virttä. Tosin en ole ollenkaan samaa mieltä miehen kanssa, mutta kuitenkin virkistävää. Ehkä Kemo sun kannattaa tosiaan jatkossakin lukea vain niitä medioita ja haastatteluja, jotka ovat samaa mieltä kanssasi: maailmankuvasi pysyy ehyenä ja näet todellisuuden juuri sellaisena kuin haluat.

Keijo Korhosen analyysi on raikas tuulahdus tässä EU-ummehtuneisuudessa oltakoon hänen kanssaan mitä mieltä tahansa.
Olemme oppineet maassamme EU-ajan itsesensuurin kuin Nl:n aikoina itään päin. Asiallistakaan EU-kritiikkiä ei juuri tapaa valtaviestimissä. Suomen Kuvalehti yllättää myönteisesti salliessaan toisinajattelija-Korhosen valtavirran vastaiset näkemykset. (Sisimmässään moni on Korhosen kanssa samaa mieltä vaikkei ääneen voisikaan ajatella.)
Suomen Keskustan, Korhosen entisen puolueen, perättäiset vaalitappiot kertovat myös karua kieltään: puolueen sisällä on kyllästytty Brysselin komentoon.

Paperin tuottaminen on niin vanhanaikaista ettei kannata edes haaveilla. Paperia ei ainakaan tiedon siirtämiseen kohta käytä kukaan järkevä eli on turha sijoittaa siihen.

Bioteknologialla ja puunjalostusteollisuudella voi olla joku rooli.

Jo 90-luvulla nähtiin että paperi katoaa tiedonvälityksestä eli hankkikaa elämä älkääkä levittäkö sairaita paperifantasioitanne.

Näitä luetaan juuri nyt