Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Taas draamaa Amerissa

Jarmo Raivio
Blogit Nurkanvaltaaja 4.3.2009 19:29

Ameria lahdataan! Ei vaan Ameria kehitetään!

Islantilaisten maailmanvalloituksen jäljiltä liikemies Thor Björgólfssonin sijoitusyhtiö Novator omistaa yhä viidenneksen Amerista, maailman suurimmasta urheiluvälinevalmistajasta. Huomisessa yhtiökokouksessa islantilaissijoittaja aikoo tehdä omistuksellaan, no, jotakin.

Ja siihen se yhteisymmärrys sitten loppuukin.

Kauppalehden mukaan islantilaiset aikovat vaihtaa yhtiön hallituksen, erottaa johdon ja ”panna Amerin lihoiksi”, eli myydä sen paloina (pahoittelen, ei linkkiä). Dramaattista! Juttu perustuu nimettömiin arvioihin.

Islantilaiset itse sanovat olevansa huolissaan Amerin velkataakasta. Novator esitti esimerkiksi muutoksia yhtiön osakeantisuunnitelmiin. Huomattavasti vähemmän dramaattista.

Ehdotukset eivät ilmeisesti olleet patasurkeita, koska Amerin johto suostui osaan niistä pikavauhtia vain päiviä ennen yhtiökokousta.

Novator ei yksin saa kovin suuria aikaan Amerissa. Kaikki riippuukin siitä, miten suuret osakkeenomistajat huomenna suhtautuvat islantilaisten ehdotuksiin. Kahvikuppia tärisyttävä yritysnäytelmä alkaa kello 14.00.

Suomalaisyritykseksi Amer on kihisevä draamanpesä.

Islantilaisten kanssa tapeltiin neuvoteltiin jo viime keväänä. Vielä räväkämpää meno oli 1997.

Muistatteko vielä lordi Moynen, joka saapui ulkomailta asti ”kehittämään” Ameria? Yhtiön toimitusjohtaja Roger Talermo aivan varmasti muistaa.

Yhtiökokoustunnelmaan voi kotikatsomoissa virittäytyä lukemalla Taloussanomien tylyn jälkiarvion Moynen aikeista. Ja rennon lordin haastattelun.

Jarmo Raivio

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Keskustelu

Ehkä Thor ukkosenjumala vasaroineen onkin huomenna hiljaista poikaa.. Mytologia sikseen: jotain tapahtuu huomenna. Draamaa odottaen.

Mikä mies tämä Thor oikein on, kun ei ole mennyt konkkaan muun Islannin mukana? Vieläkö äijällä on munaa rehvastella sijoittajaviikinkinä? Kertokaa joku, jos tiedätte, vieläkö kaveri on varoissaan.

Ei tullut kovin rajua yhtiökokousdraamaa. Tiukkoja protestipuheita, mutta ketään ei lahdattu. Tai pilkottu.

Islantilaiset vaativat ylimääräistä yhtiökokousta ja sen tuolla omistusosuudella saavatkin. Siinä kokouksessa sitten pyritään muuttamaan Amerin hallituksen kokoonpanoa.

Thor ei varsinaisesti ole konkassa, mutta yrittää kyllä myydä omistuksiaan vaihtelevalla menestyksellä.

Thorin isällä muuten menee paljon poikaa huonommin. Isä-Thor on pakkomyymässä omistamaansa West Ham -jalkapallojoukkuetta. Että jos kaupat kiinnostavat, hinta lienee nyt kohdallaan.

Näitä luetaan juuri nyt