Taantuma ohi (ei koske Suomea)

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Taloustilastojen ystäville (eli meille kaikille) eilinen oli poikkeuksellisen jännittävä päivä. EU:n tilastonikkari Eurostat julkaisi uudet numerot euromaiden talouskasvusta.


Lukujen mukaan esimerkiksi Ranskan ja Saksan taloudet kasvoivat inahduksen huhti-kesäkuussa. Kasvoivat! Taantuma on siis ohi näissä maissa (ainakin tällä hetkellä, saattaa olla että luvut tarkentuvat myöhemmin alaspäin).

Kasvun alkaminen jo nyt yllätti useimmat talousviisaat, jotka olivat odottaneet pientä hiipumista vielä toiselle neljännekselle.

Voisiko kasvua olla luvassa myös Suomessa?

Ei voi tietää, Suomen Tilastokeskuksen aktuaarit ynnäilevät kasvulukuja huomattavasti hi-ta-am-min kuin esimerkiksi saksalaiskollegansa. Onkin elettävä jännityksessä vielä lähes kuukausi ennen kuin kuullaan, millaiseen asentoon kevätkesän kasvuluvut meillä asettuvat.

Arvioida kuitenkin voi.

Talouden kasvuun vaikuttaa olennaisesti teollisuustuotanto. Siitä on meilläkin tilastoja jo kesäkuulle asti ja niiden perusteella näyttää todella epätodennäköiseltä, että Suomen talous olisi kasvanut vuoden toisella neljänneksellä.

Sekä Saksassa että Ranskassa tuotanto kääntyi kasvuun toukokuussa ja kasvu jatkui kesäkuussa. Suomessa toukokuu oli vielä reipasta alamäkeä, nousu alkoi kesäkuussa.

Jos Saksan elpyminen on pysyvää, voi olla, että Jyrki Kataisen on aika ryhtyä pakkailemaan Suomen Euroopan maapallon aurinkokunnan galaksin galaksijoukon parhaan valtiovarainministerin kruunua lähetettäväksi Saksaan Peer Steinbrückille.

Saksan Katainen voisi selittää, miten vientivetoinen Saksa on selvinnyt toisen maailmansodan jälkeen pahimmasta talouskriisistään niin, että työttömyys on vuodessa pahentunut 0,4 prosenttia. Vientivetoisessa Suomessa työttömyys on pahentunut 2,2 prosenttia.

No aina voi lohduttautua sillä, että huonomminkin voisi käydä ja on käynytkin, saman tilaston mukaan Virossa työttömyys paheni vuodessa yli 12 prosenttia.

Kun talouskriisin ihmeellisyyksiä ryhdytään aikanaan tutkimaan, joku voisi selvittää, mitä saksalaiset tekivät niin oikein. Tai ehkä aiheesta voisi tehdä vaikkapa lehtijutun?