Suomi toipuu taantumasta odotettua nopeammin

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Nordean pääekonomisti Martti Nyberg ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna muuta euroaluetta nopeammin.

Hän arvioi, että kasvu kiihtyy noin 2,7 prosenttiin. Muutos viime vuodesta on melkoinen – silloin mentiin pakkaselle 7-8 prosenttia.

Nordea on nostanut arviotaan viime syksystä. Silloin pankki ennusti, että kasvu jäisi 2,5 prosenttiin.

Nordea korotti samalla ensi vuotta koskevan kasvuennusteensa 2,0 prosentista 2,5:een. Nyberg perustelee muutosta sillä, että Suomen vienti alkaa vetää maailmankaupan kasvaessa. Samalla myös yksityinen kulutus alkaa kasvaa.

Aktia Pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen oli samoilla linjoilla esitellessään viime viikolla pankkinsa ennustetta. Hän arvioi, että taantuma päättyi Suomessa alkusyksystä eli selvästi aikaisemmin kuin vielä jokin aika sitten uskottiin.

Tyrväinen on kuitenkin Nordeaa varovaisempi. Hän laskee, että kasvu kiihtyy tänä vuonna kahteen prosenttiin ja jää sille tasolle myös seuraavaksi vuodeksi.

Nyberg uskoo, että talouskasvu kohentaa työllisyyttä loppuvuoden aikana. Tyrväinen on samaa mieltä. Hänen mukaansa työttömyyden vaikein vaihe helpottaa kesällä, eivätkä vauriot nouse yhtä pahoiksi kuin 1990-luvun alun laman aikana.

Tätä voi hyvällä syyllä myös epäillä, sillä talouskasvu on nyt selvästi hitaampaa kuin 1990-luvun laman jälkeen.

Talous kasvoi vuosina 1993-2007 keskimäärin lähes neljä prosenttia. Sitä paitsi suuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle. Työvoiman tarjonta vähenee, ja yhä pienempi joukko joutuu elättämään kasvavaa eläkeläisten armeijaa.

Tyrväinen arvelee, että kokonaistuotanto saavuttaa kesän 2008 lakipisteen uudestaan vasta 2012. Sen vuoksi hallituksen ei kannata kiristää talouspolitiikkaa liian nopeasti. Se jarruttaisi kasvua ja vaarantaisi elvytyksen.